Rektoři podpoří dva nepozvané kolegy. Na oslavy 28. října na Hrad nepřijdou

Prezident Miloš Zeman opět – podobně jako v minulých letech – nepozval na oslavy 28. října na Pražský hrad rektory Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera. Česká konference rektorů s tímto postupem nesouhlasí a na Hrad proto ze solidarity nepřijdou ani ti, kteří pozvaní jsou. Prezident v reakci na to naznačil, že příště nemusí zvát ani je.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Navzdory jasným stanoviskům mnoha osob a institucí, které opakovaně zdůrazňovaly, že okruh zvaných hostů na oficiální, vysoce reprezentativní shromáždění nemůže být ovlivňován případnými neshodami z minulosti, nebyli opět pozváni představitelé dvou významných vysokých škol,“ uvedl v prohlášení na webu České konference rektorů její předseda Tomáš Zima.

Pozvánky letos, stejně jako loni a předloni, nedostali rektoři Mikuláš Bek z brněnské Masarykovy univerzity a Libor Grubhoffer z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Oba se v minulosti dostali se Zemanem do sporu.

Bek se dostal do „nemilosti“, když prezidenta nenechal v době kampaně do parlamentních voleb vystoupit před studenty z obavy, že by se mohlo jednat o volební agitaci. Zeman, jehož tvář se tehdy objevovala na plakátech SPOZ, to později označil za urážku hlavy státu.

Grubhoffer se zase zastal Martina C. Putny, kterému prezident nechtěl předat profesorský dekret, a odmítl se zúčastnit jmenování profesorů v Karolinu.

Postup, kdy prezident kvůli podobným sporům někoho na Hrad nezve, je podle České konference rektorů v souvislosti se státním svátkem „zcela nedůstojný“.

„Je to určitá selekce lidí, kdo možná jsou příznivci, kdo je možná oblíben, kdo je možná neoblíben… Tak jsme se rozhodli, že rektoři veřejných vysokých škol se oslav státního svátku na Pražském hradě nezúčastní,“ řekl Zima Českému rozhlasu.

Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity | Foto: Ondřej Surý

Zeman v reakci na prohlášení rektorů naznačil, že příště už by pozvánku na Hrad nemusel dostat nikdo z nich.

„Jestliže rektoři nepřijdou, je to svaté právo rektorů, ale v takovém případě já zase nevidím jako svoji povinnost zvát je, ať už do Lán, nebo na Hrad,“ uvedl Zeman.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme