Vyvěšení červených trenýrek na Pražský hrad soud nepotrestal

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes odmítl návrh státního zástupce na potrestání dvou členů skupiny Ztohoven. Ti v polovině září vyvěsili na Pražském hradě červené trenýrky. Právník Michal Pokorný vysvětlil, že soudkyně neměla proti jeho klientům důkazy. Státní zástupce může proti rozhodnutí podat stížnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové skupiny Ztohoven stáhli na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky

Členové skupiny Ztohoven stáhli na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky | Foto: Ztohoven

„Vytkla tomu vyšetřování to, že nebyla exaktně stanovena výše škody, která údajně měla vzniknout poškozením střešní krytiny, a že nebyly předloženy žádné důkazy o tom, že by poškození střešní krytiny bylo důsledkem činnosti aktivistů ze skupiny Ztohoven,“ přiblížil Pokorný.

Rychlost soudního jednání je podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka překvapivá. „Pan prezident obdivuje rychlost, s jakou soudkyně rozhodla, a věří, že se byla na střechu Pražského hradu podívat,“ dodal.

Rudé trenýrky pověsila skupina Ztohoven 19. září místo prezidentské standarty. Prý jako „standartu muže, který se nestydí za nic“.

Na střechu vylezli členové Ztohoven převlečení za kominíky, policisté je zadrželi až po činu. To, že muži snadno překonali zabezpečení Hradu, vyvolalo pochyby ohledně ostrahy prezidentského sídla.

Kvůli incidentu skončili ve funkci velitel Hradní stráže Radim Studený a také šéf prezidentovy ochranky Petr Dongres. Odvolán byli šéf hradního odboru bezpečnosti Kanceláře prezidenta republiky Jan Fulík.

Kauza hradní trenýrky | Foto: Český rozhlas

Projekty skupiny Ztohoven | Foto: Český rozhlas

Pavla Lioliasová, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme