Studenti z UJAK se opět bouří. Dostudovat na jiných školách nechtějí

Bývalí studenti speciální pedagogiky na soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK) znovu protestovali proti zrušení svého oboru. V poledne se sešli před ministerstvem školství. Vadí jim, že nemůžou dostudovat na škole, kde začali. V září totiž akreditační komise neprodloužila oboru kvůli nekvalitní výuce akreditaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalí studenti oboru speciální pedagogiky Univerzity Jana Amose Komenského demonstrovali před budovou ministerstva školství

Bývalí studenti oboru speciální pedagogiky Univerzity Jana Amose Komenského demonstrovali před budovou ministerstva školství | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

Podle pořadatelů dorazily asi čtyři stovky lidí, policie odhaduje počet účastníků na 200.

Demonstranti si přinesli transparenty s nápisy Nejsme ovce a skandují různá hesla, například Dostudovat! Zástupci ministerstva školství se s protestujícími nesetkali.

Studenti končícího oboru zdůrazňují, že pro mnoho z nich by přechod na jinou školu znamenal komplikaci.

„Vlastně nás coby učitele posílá znovu na pětileté studium. To je pro nás osm měsíců před státnicemi absolutně nepřijatelné. Už jenom to, že bychom měli v únoru nastupovat na nové studium, nebo někde dělat přijímací řízení, je pro nás opravdu velmi těžké a složité,“ řekla studentka Jindřiška Rašínová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Protest studentů speciální pedagogiky Univerzity Jana Amose Komenského sledovala reportérka Eva Rajlichová

Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD už dříve oznámila, že veřejné vysoké školy mohou studentům speciální pedagogiky nabídnout v letním semestru 650 míst.

Bývalí studenti UJAK ale budou muset znovu složit přijímací zkoušky s tím, že některé předměty jim možná budou následně uznány.

„Dojednali jsme také s pedagogickými fakultami systém individuálních plánů i možnost studia o víkendu. Stejně tak jsem vydala stanovisko, které znemožňuje jakékoli postižení těchto učitelů a učitelek v pracovněprávních vztazích,“ prohlásila Valachová.

Řada pedagogů totiž zahájila studium na UJAK ve snaze doplnit si povinné vzdělání, které potřebují, aby mohli dál učit.

Bývalí studenti oboru speciální pedagogiky Univerzity Jana Amose Komenského demonstrovali před budovou ministerstva školství | Foto: Eva Rajlichová

„Když k nám přišla školní inspekce, dotazovala jsem se, jak si kvalifikaci zajistit. Bylo mi řečeno, že mám kontaktovat ministerstvo školství, což jsem učinila. A ministerstvo školství mi doporučilo studium na Univerzitě Jana Amose Komenského, konkrétně obor speciální pedagogika – učitelství,“ potvrdila studentka Ivana Kišová.

Do pomoci Univerzitě Jana Amose Komenského se podle ministerstva školství zapojily všechny pedagogické fakulty v Česku. Mimořádné přijímací zkoušky budou pro studenty, kteří už mají část studia zmíněného oboru za sebou.

Vedení UJAK údajně také našlo možnost, jak by si mohli bývalí studenti školy dokončit vzdělání. Jde prý o studium na jedné ze slovenských vysokých škol. Podrobnosti chce UJAK zveřejnit příští týden.

Kauza Univerzita Jana Amose Komenského (UJAK) | Foto: Český rozhlas

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme