Ministerstvo dopravy plánuje zvýšení pokut za vážné dopravní přestupky

Ministerstvo dopravy chystá přísnější tresty pro řidiče. V případě rychlé jízdy v obci o víc než 40 kilometrů a mimo obec o 50 kilometrů v hodině by se horní sazba zvýšila z 10 na 25 tisíc korun. Bodový postih by v tomto případě stoupl z pěti na šest. V televizi Prima to řekl ministr dopravy Dan Ťok za hnutí ANO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský strážník měří rychlost v Chrudimi

Městský strážník měří rychlost v Chrudimi | Foto: Městská policie Chrudim

„A u těch největších přestupků chceme zavést princip dvakrát a dost. Jestli podruhé uděláš stejný přestupek a ve stejném roce, tak ti sebereme řidičák na rok,“ řekl ministr Ťok.

Dalším přestupkem, na který se ministerstvo hodlá zaměřit a zvýšit postih, je zakázané vjíždění na železniční přejezd. Zpřísnění pokut má být podle Ťoka pouze prvním krokem.

"Chystáme nový zákon o autoškolách, chystáme řidičák na zkoušku," dodal ministr.

Důvodem chystaných opatření je podle Ťoka vysoký počet úmrtí na českých silnicích, kterých je ročně kolem 700. Bodový systém už prý dosáhl svého limitu a je čas na další zpřísnění.

Podle opoziční TOP 09 nepomůže jen mechanické zvýšení pokut. Zástupci komunistů a ODS řekli, že o plánech ministra Ťoka budou teprve diskutovat.

ČRo, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme