Motorkáře čekají od listopadu zkoušky z couvání i slalomu, není je ale kde skládat

Získat řidičský průkaz na motorku bude od listopadu výrazně složitější. Žáci autoškol budou muset zvládnout jízdu na speciálním testovacím okruhu a dokázat, že nezazmatkují při dupnutí na brzdy nebo nespadnou při slalomu mezi kužely.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Motorkář (ilustrační foto)

Motorkář (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Nová vyhláška přesně popisuje manévry, kterým se budoucí motorkáři nevyhnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Získat řidičský průkaz na motorku bude od listopadu výrazně složitější, zjistil redaktor Josef Kopecký

Zkušební komisaři budou sledovat základní úkoly jako postavení motocyklu na stojan nebo zacouvání na vyznačené místo. Ale čekají je i různé zatáčky, osmičky a slalom ve svižnějším tempu. Část z nich může mít problémy.

„Někteří na to absolutně nedosáhnou. Vést dvousetkilovou motorku a zacouvat, když vám vezme balanc, tak žák přelétne i s motorkou a bude po jízdách,“ myslí si vedoucí odboru dopravy Městského úřadu v Hlinsku Miroslav Brychnáč.

Čerstvý držitel řidičského průkazu na motorku Tomáš Pištora z Pardubic skládal zkoušky ještě podle starých pravidel. Ale ani přísnější nová varianta by ho od kurzu neodradila. „Je potřeba tyto věci řešit už v autoškole, než se to pak učit na silnici. Je to základ, který by měl zvládat každý,“ tvrdí motorkář.

Náročnější kurzy mohou být i dražší

Vyšší nároky se ale můžou promítnout i v ceně kurzů. „Výuka v autoškolách totiž bude náročnější, delší především v rozsahu praktického výcviku,“ odhaduje Martin Klimek z Městského úřadu v Chrudimi.

Součástí nových jízd bude i několikanásobná osmička mezi dvěma kužely | Foto: Ministerstvo dopravy

Podmínku budou muset splnit všichni, kdo chtějí řidičský průkaz na moped nebo motocykl. Výjimku představuje skupina do 125 m3 s automatickým řazením, kterou získávají absolventi kurzu na osobní auto (řidičské oprávnění skupiny B) automaticky. Změněné závěrečné zkoušky čekají také toho, kdo o řidičský průkaz přijde a bude si ho chtít obnovit.

Není kde zkoušet

Nová vyhláška má ale ještě jedno úskalí. Není kde zkoušet. Vlastní dráhu, která by se dala použít pro novou variantu závěrečných testů, mnoho měst nemá. Úředníci proto shánějí pronájem vhodné plochy nebo se pokoušejí domluvit s většími sousedy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Instruktoři spěchají, od listopadu zkoušky nebude kde skládat. V autoškole natáčel redaktor Josef Kopecký

V praxi to znamená dvě věci – od 1. listopadu, kdy začne platit vyhláška, přestanou organizovat závěrečné testy. Autoškolám se tak sezona zkrátila o několik týdnů.

Do budoucna je pak možné, že testy na motorku potrvají místo jednoho tři dny – teorie, prověrka na cvičné dráze a jízda v provozu.

Součástí nových jízd bude i zaparkování motocyklu pozadu | Foto: Ministerstvo dopravy

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme