K úsilí Zdeny Mašínové o vrácení rodinného statku se připojil její bratr Josef

Zdena Mašínová už není v boji o rodinný majetek sama. K její žalobě se připojil bratr Josef Mašín, který v současné době žije v USA. Společně usilují o navrácení statku v Lošanech, který jim zabavili komunisté. Mašínová před měsícem uspěla u Ústavního soudu a případ se tak vrací k soudu v Kolíně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdena Mašínová

Zdena Mašínová | Foto: Česká televize

Josef Mašín dlouhodobě odmítal mít s českou justicí cokoliv společného. Nakonec se ale rozhodl, že svoji sestru podpoří. Českému rozhlasu to napsal e-mailem.

„Očekávám, že mé dcery Barbara a Sandra, které jsou dědičky mého bratra Ctirada, budou nyní připojeny jako další žalobkyně v průběhu jednání. Má sestra Zdena je držitelkou mé plné moci k jednáním týkajícím se návratu nám ukradeného majetku.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdena Mašínová už není v boji o statek sama, připojil se k ní její bratr Josef, informuje Jaroslav Gavenda

„Když jsme o tom mluvili, uznal, že moje úsilí by asi opravdu mělo smysl, a tak se k tomu připojil,“ potvrdila angažmá svého bratra Zdena Mašínová.

Jakým způsobem teď bude rodina postupovat, vysvětlil advokát Mašínové Milan Janoušek.

„Spíše sem samozřejmě nepřijede pan Josef, ale písemnou formou sdělí, že s žalobou souhlasí a dědicové po panu Ctiradovi také. A budeme mít formality splněny,“ říká advokát.

Někdejší rodinný statek Mašínů, obehnaný vysokou zdí | Foto: Michal Trnka

Zdena Mašínová roky bojuje o vrácení rodinného statku v Lošanech na Kolínsku. U předchozích soudů třikrát prohrála. Nárok Mašínové uznal až Ústavní soud.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je to vizitka justice i společnosti, že se vyrovnání s minulostí táhne tak dlouhou dobu, říká historik Pavel Žáček

„Ústavní soud dospěl k závěru, že paní Mašínové se nedostalo od soudu potřebného poučení o tom, jak má ve věci postupovat, aby se soud věcí mohl po věcné stránce zaobírat,“ popsal před měsícem soudce David Uhlíř.

„Soudy zamítly žalobu, aniž se věnovaly obsahu žaloby, protože bratři paní Mašínové nebyli účastni řízení žádným způsobem,“ dodal.

Pokud tedy soud v Kolíně nově uzná, že ke dni své smrti byl otec Mašínové – Josef Mašín starší, člen protinacistické odbojové organizace Tři králové – stále majitelem statku, mohly by celou nemovitost podle advokáta jeho děti zdědit. Mašínová teď vlastní menší část usedlosti, zbytek patří státu.

Kauza Mašínová | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme