Soud zprostil obžaloby bývalého nuceného správce VZP Antonína Pečenku

Soud nepravomocně zprostil bývalého nuceného správce VZP Antonína Pečenku obžaloby z pokusu o zneužití pravomoci. Jde o případ problematické smlouvy mezi pojišťovnou a protonovým centrem, kterému měla zajišťovat značný prospěch. Podle soudu sice uzavření smlouvy před devíti roky provázela celá řada nejasností, Pečenka ale nespáchal svým podpisem žádný trestný čin. Státní zástupce se proti rozhodnutí odvolal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někdejší náměstek ministra zdravotnictví Antonín Pečenka (vpravo) před jednáním soudu

Někdejší náměstek ministra zdravotnictví Antonín Pečenka (vpravo) před jednáním soudu | Foto: Iveta Záleská

„Dnes byl pan doktor Pečenka nepravomocně zproštěn obžaloby. Důvodem zproštění obžaloby bylo zejména to, že soud dospěl k závěru, že nebyl prokázán úmysl obžalovaného opatřit svým jednáním společnosti PTCC neoprávněný prospěch," okomentoval předseda soudu Michal Princ.

„Rozsudek ale, jak jsem předeslal, není pravomocný, protože se státní zástupce odvolal,“ dodal Princ.

Někdejší náměstek ministra zdravotnictví a nucený správce VZP Antonín Pečenka byl obžalovaný v souvislosti s uzavřením smlouvy o smlouvě budoucí mezi pojišťovnou a firmou Proton Therapy Centre Czech (PTCC) z dubna 2006.

Dokument předpokládal uzavření smlouvy, která by protonovému centru po dobu 15 let garantovala cenu hrazených léčebných výkonů pro 1650 pacientů ročně. Podle obžaloby tak mohla pojišťovně vzniknout miliardová škoda.

Antonín Pečenka, kterého jmenoval do funkce nuceného správce pojišťovny jako svého náměstka tehdejší ministr zdravotnictví David Rath (tehdy ČSSD), a to od listopadu 2005, uzavřel smlouvu o smlouvě budoucí jen několik dní předtím, než v roli správce skončil.

Soud VZP odkázal k občanskoprávnímu řízení

Tento postup údajně náležitě neprojednal a dokument hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví. Podle Pečenky bylo jeho záměrem zavést v Česku nejmodernější technologii léčby. Pojišťovna by údajně ušetřila tři miliardy korun.

VZP nakonec podle obžaloby nevznikla škoda, protože platnost smlouvy úspěšně napadla. K trestnímu řízení se však pojišťovna přesto připojila jako poškozená a požadovala po Pečenkovi zhruba 1,6 milionu korun za právní zastoupení v soudním sporu s protonovým centrem. Soud ji dnes odkázal na občanskoprávní řízení.

Ministerstvo zdravotnictví upozorňuje, že protonová léčba je vhodná jen pro několik stovek pacientů ročně, nikoliv pro tisíce. Doporučuje se například pro léčení nádorů mozku.

Kauza VZP, protonové centrum a Antonín Pečenka | Foto: Český rozhlas

ČTK, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme