Právní pomoc pro uprchlíky v detenci bude mít jednotná pravidla

Zařízení pro zadržené cizince poskytnou prostory s kancelářským vybavením, kde budou moci právníci radit lidem, kteří o to budou mít zájem. Zároveň by se měly jasně určit termíny, kdy mohou poskytovatelé právní pomoci za klienty dojíždět. Na schůzce na ministerstvu vnitra se na tom shodli zástupci resortu, Správy uprchlických zařízení, České advokátní komory a také neziskových organizací. Pravidla by se měla sjednotit ve všech třech detenčních areálech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlické zařízení v Jezové - areál zvenku

Uprchlické zařízení v Jezové - areál zvenku | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

O možnosti a termínech právního poradenství se cizinci dozví z tabulí umístěných v areálu detenčního zařízení. Informaci si budou moci přečíst v jazycích, kterými se tam zrovna mluví.

„Klienti budou mít možnost se obrátit na naše pracovníky, zejména sociální pracovníky, kteří budou klienty dopisovat do nějakých seznamů,“ nastínil ředitel Správy uprchlických zařízení Miloslav Koudelný.

Tyto seznamy pak pracovníci předají organizaci, která uprchlíkům pomoc nabízí.

„V průběhu toho dne zajistíme doprovody klientů do té místnosti, kde bude právní poradenství poskytováno,“ doplnil Koudelný.

V Česku fungují zařízení pro zajišťování cizinců v Bělé-Jezové, Drahonicích a ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Teď je v nich přes 370 cizinců. Další rezervní areál vznikne v Balkové v Plzeňském kraji.

V detenčních zařízeních pobývají cizinci, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění a o zajištění. Tedy ti, kteří se pobytem na území Česka dostali do rozporu s tuzemskými zákony.

Podle náměstka ministra vnitra Jiřího Nováčka by nová opatření neměla znamenat výrazně vyšší nároky na státní rozpočet.

„Ty částky nebudou příliš významné, protože se jedná o vybavení běženou kancelářskou technikou,“ poznamenal Nováček.

ČRo, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme