V Česku pracuje prvních pět sexuálních asistentek pro hendikepované

Česko má prvních pět sexuálních asistentek pro lidi s postižením. Ženy, které proškolila organizace Rozkoš bez rizika, se můžou klientů dotýkat, mít s nimi sex, ale třeba také pomáhat párům se začátkem intimního života. Za poskytované služby zákazníci ženám zaplatí. Sexuální asistence funguje hned v několika západoevropských zemích, třeba ve Švýcarsku, Německu nebo Dánsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

žena, spodní prádlo, Valentýn, sex

žena, spodní prádlo, Valentýn, sex | Foto: Fotobanka Pixabay

„Téma jsme otevřeli tím, že jsme vydali článek, zmínili jsme ho na konferenci a měli jsme velký ohlas jak ze strany médií, tak ze strany institucí, které pomáhají lidem s hendikepem, a od samotných lidí s hendikepem a jejich rodičů,“ říká výkonná ředitelka organizace Rozkoš bez rizika Lucie Šídová.

Sexuální asistentky absolvovaly kurzy Intimní a sexuální asistence od partnerské organizace InSeBe a školení Od srdce k tělu s lektorkou Catherine Agthe Diserensovou ze Švýcarska. Ženy podepsaly etický kodex a obdržely certifikát.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku pracuje prvních pět sexuálních asistentek pro hendikepované. Proškolila je organizace Rozkoš bez rizika. Více její výkonná ředitelka Lucie Šídová

Muži zatím v Česku tyto služby poskytovat nebudou.

„Jsme ženská organizace a pracujeme se ženami, které působí v sexbyznysu, a proto jsme zvolili ženy. Je to také tím, že jsme předpokládali, že tyto ženy už umí pracovat s tělem - setkávají se s muži a většina z nich už se setkala a pracovala s lidmi, kteří měli nějaké postižení,“ vysvětluje Šídová.

Právně je ale podle ní poskytování sexuální asistence za úplatu v Česku komplikované, a to i přesto, že české zákony tím organizace neporušuje.

„Poskytovat sexuální služby za úplatu je v České republice povoleno. Požádali jsme ministerstvo vnitra o vypracování právního posudku a postupujeme podle něj,“ upřesňuje ředitelka Rozkoše bez rizika.

Lucie Šídová | Foto: Adéla Paulík Lichková

Pokud by prý existoval zákon o legalizaci prostituce, celá situace by byla pro organizaci, sexuální asistentky i hendikepované jednodušší.

„Sexuální asistentky můžeme školit, ale nemůžeme je dále zprostředkovávat. Můžeme také nabídnout jejich seznam, ale to je také trošku kontroverzní,“ dodává Lucie Šídová.

Na asistentky, které lze dohledat na internetu, už se podle ní obracejí první zákazníci.

Veronika Sedláčková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme