Hrad chce bezpečnostní rámy u sv. Víta. Není to jen kvůli trenýrkám, říká Mynář

Do katedrály svatého Víta na Pražském hradě zřejmě budou chodit návštěvníci přes bezpečnostní rám. Kancelář prezidenta republiky chce zpřísnit ostrahu Hradu už v příštím roce. Kromě rámu u vstupu do katedrály chce posílit kamerový systém a zvažuje i přejezdové detekční brány od Opyše a Prašného mostu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba katedrály sv.Víta byla slavnostně dokončena až v roce 1929

Stavba katedrály sv.Víta byla slavnostně dokončena až v roce 1929 | Foto: Jolana Nováková

Hradní kancléř Vratislav Mynář informoval o chystaných opatřeních na jednání sněmovního rozpočtového výboru, kde se řešil rozpočet Hradu na příští rok. Podle Mynáře je posílení bezpečnosti Pražského hradu prioritou.

„Má to velkou prioritu nejenom ve vztahu k trenýrkám, ale i k záležitostem, co se nám občas dějí v korespondenci. Byl bych velmi rád, kdybychom dokázali v příštím roce instalovat kamerový systém a podařilo se nám zajistit záležitosti typu rámů pro vstup do katedrály svatého Víta,“ uvedl Mynář.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bezpečnostních opatřeních na Hradě mluvila s kancléřem Vratislavem Mynářem moderátorka Veronika Sedláčková

Podle něj se zatím diskutuje, z jakého rozpočtu by se tato opatření hradila, zda z rozpočtu Hradu, ministerstva vnitra nebo ministerstva obrany.

O vyšším zabezpečení Hradu se začalo hovořit po zářijové akci umělecké skupiny Ztohoven, která vyvěsila na střechu červené trenýrky. Kvůli incidentu skončili ve funkcích velitel Hradní stráže Radim Studený, šéf prezidentovy ochranky Petr Dongres a ředitel bezpečnostního odboru Jan Fulík.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v říjnu řekl, že na Hradě se budou postupně posilovat bezpečnostní opatření a připravuje se celková změna systému zabezpečení sídla českých prezidentů. Do bezpečnostních opatření by mohlo jít několik set milionů korun.

Proti instalaci bezpečnostních rámů na Hradě jsou památkáři, kterým vadí, že tím bude porušen historický ráz památky.

„Věřím, že velmi pečlivě a velmi rozumně zvažujeme to, aby byl Pražský hrad zachován a otevřen co největší veřejnosti tak, jak je to dneska," řekl k tomu Mynář.

Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme