Ťok: Auta od VW se závadným softwarem budou muset do servisů asi i v Česku

Vozy koncernu Volkswagen se závadným softwarem, který manipuluje emise, nejspíš budou muset na povinnou kontrolu také v Česku. Dotkne se to téměř 150 tisíc vozidel. V Berlíně to po schůzce se šéfem Spolkového úřadu pro motorová vozidla Ekhardem Zinkem řekl ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo dopravy otestovalo dva nové vozy z koncernu VW

Ministerstvo dopravy otestovalo dva nové vozy z koncernu VW | Foto: Eva Kézrová | Zdroj: Český rozhlas

V Česku jezdí 40 tisíc vozů značek Volkswagen, Audi a Seat a dále pak 106 tisíc škodovek, jejichž emise jsou zmanipulované.

„Všechno indikuje na to, že budou muset povinně všichni do servisu,“ prohlásil ministr Dan Ťok, který do Berlína přijel na odborné konzultace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko asi neminou povinné prohlídky vozů od VW se závadným softwarem. Rozhovor s ministrem Danem Ťokem

V Německu musí do servisů všechna auta se závadným softwarem, protože jejich stav podle německých úřadů neodpovídá homologaci. K podobnému kroku se nyní chystá i Česko.

„Bude to rozloženo v průběhu příštího roku, my očekáváme, že ta první svolávací akce by mohla být někdy na jaře příštího roku,“ upřesnil ministr dopravy.

V Německu se svolávací akce týká skoro 2,5 milionu vozů a začít má v lednu. Majitel auta, který se ke kontrole nedostaví ani po třetí výzvě, tam přijde o technické osvědčení. I když povinné kontroly u nás ještě definitivně potvrzené nejsou, podle ministra Ťoka bude muset Česko nejspíš postupovat stejným způsobem.

Náklady ponese VW

„Řidič, který by takovéto výzvy neuposlechl, tak se dostane do situace, že bude mít vůz, který není schválený pro provoz na českých komunikacích. Tím pádem jako by ztratil technickou kontrolu a takové auto opravdu nebude moct jezdit na silnicích,“ zdůraznil český ministr dopravy. Veškeré náklady svolávací akce podle něj ponese VW.

Mezinárodní společnost se sídlem v německém Wolfsburgu v září přiznala manipulace při měření emisí oxidů dusíku u zhruba 11 milionů aut. Včera navíc skandál rozšířily informace o falšování údajů o emisích oxidu uhličitého.

Německý ministr dopravy A. Dobrindt dnes potvrdil, že problém se týká i aut značky Škoda. „V tomto případě bude pravděpodobně situace lepší, protože prohlídka vozů nebude nutná. Tam se jenom upraví homologační kritéria,“ řekl ministr Ťok.

Skupina Volkswagen nově pozastavila na americkém a kanadském trhu prodej modelů s šestiválcovými naftovými motory o objemu tří litrů. Jde o vozy značek VW a Audi, na něž v minulých dnech americký Úřad pro ochranu životního prostředí (EPA) rozšířil vyšetřování kvůli nesrovnalostem s emisemi oxidů dusíku.

Akcie VW jen za dnešek ztratily na burze ve Frankfurtu téměř desetinu hodnoty, což znamená ztrátu tržní hodnoty v řádu miliard eur.

ČTK, Jan Prokeš, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme