Senioři budou mít právo na ochranu při vyšetřování trestných činů

Senioři by brzy měli získat větší ochranu, pokud se stanou obětí trestného činu. Podle novely, kterou schválila vláda, budou mít právo na větší ohledy při vyšetřování, podobně jako děti. Novela teď míří do sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci, penzisti

důchodci, penzisti | Foto: Filip Jandourek

Senioři by podle novely byli nově zařazeni mezi zvlášť zranitelné oběti. To v praxi znamená, že se na ně budou brát zvláštní ohledy při vyšetřování.

Například budou mít nárok na to, aby je vyslechl speciálně školený policista. Budou si také moct vybrat, jestli je vyslechne muž, nebo žena. Mezi další důležité body patří právo, aby se starší lidí, kteří se stali obětí trestného činu, nemuseli setkat s pachatelem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Potřebují senioři ochranu při vyšetřování trestných činů? Téma pro kriminalistu Jaroslava Karáska a předsedu sdružení Život 90 Jana Lormana

„Takový člověk je vystaven velikému stresu a bojí se toho, čemu se říká sekundární viktimizace. To znamená, že když by se dostal třeba u soudu do kontaktu s agresorem, tak může být znova odhalena jeho identita a může se obávat dalších následků,“ upozornil předseda občanského sdružení Život 90 Jan Lorman.

Podle kriminalisty Jaroslava Karáska práci policie komplikuje i to, že pachatelé dokážou vzbudit důvěru starších lidí. Ti jsou často osamocení, rádi si popovídají a chtějí v dobré víře pomáhat. Když se pak stanou obětí trestného činu, cítí sami vinu.

„Pro člověka, který už na to není fyzicky a psychicky dobře, je potřebná přítomnost specializovaných pracovníků. Ten člověk strádá, uvědomuje si, co se stalo, že byl poškozen, a mnohdy potom s policií nechce spolupracovat, protože vidí problém sám v sobě,“ řekl Karásek.

Podle dřívějších informací Policejního prezidia byl za první pololetí letošního roku spáchán trestný čin na 2433 lidech nad 60 let. Policie začala v první půlce roku vyšetřovat 18 vražd seniorů, téměř 190 případů úmyslného ublížení na zdraví, 140 nebezpečného vyhrožování a skoro 50 případů týrání osoby žijící ve společném obydlí nebo svěřené osoby.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme