Státní zástupce obžaloval kvůli skladování výbušnin ve Vrběticích pět lidí

Státní zástupce obžaloval pět lidí a dvě firmy kvůli skladování zakázaných výbušnin ve Vrběticích na Zlínsku. Uvedla to Česká televize. Už v minulosti média upozornila na dvě společnosti Excalibur Army a Real Trade. Ty se ale bránily, že miny nejsou zakázané.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní zóna u Vrbětic (archivní foto)

Bezpečnostní zóna u Vrbětic (archivní foto) | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Zlínský státní zástupce Leo Foltýn podání obžaloby potvrdil. Již dříve řekl, že stíhání je vedeno pro vývoj, výrobu a držení zakázaných bojových prostředků a porušení povinnosti v souvislosti s vydáním povolení a licence. Obviněným hrozí až 12 let vězení, firmám až zrušení.

„Obžaloba byla na soud podána, a pokud znám vytíženost zdejšího soudu, tak předpokládám, že hlavní líčení bude nařízeno až příští rok,“ řekl státní zástupce.

Podle něj byly skladovány zakázané protipěchotní miny typu MON-100 a MON-200. „Šlo o asi pět set kusů. Tyto protipěchotní miny jsou zakázány jak právními normami České republiky, tak i mezinárodněprávními normami, které navazují na Ottawskou konvenci,“ uvedl Foltýn.

Již v minulosti média uvedla, že obviněny byly společnosti Excalibur Army a Real Trade, které jsou součástí holdingu Excalibur Group. Obvinění se bránili tím, že miny nepovažuje za zakázané ani maďarský stát, od nějž je firma získala. Miny měly být prý rozebrány, aby mohla být využita trhavina, kterou obsahují.

Vjezd do muničního areálu u Vrbětic | Foto: Roman Verner

V polovině října loňského roku ničivá exploze rozmetala sklad číslo 16 v muničním areálu u Vrbětic na Zlínsku, který si pronajímala ostravská firma Imex Group. Výbuch tehdy zabil dva zaměstnance zbrojní firmy. Následovalo 355 neřízených výbuchů. Obyvatelé okolních obcí poté museli na čas opustit své domovy.

Tragédie ale pokračovala. 3. prosince explodovala další budova a další stovka neřízených výbuchů. Spustila se největší pyrotechnická operace v našich novodobých dějinách. Následovaly další evakuace a zákaz pohybu v širokém okolí areálu.

Svá bydliště, zaměstnání či školy muselo opustit 2000 lidí. Vytyčen byl bezpečnostní okruh o obvodu asi 14 kilometrů, v dubnu byl zmenšen na současných deset kilometrů. Krajinu kolem skladišť dodnes protínají červenobílé pásky, kolem kterých procházejí vojenské hlídky.

Munice se z areálu začala vyvážet na konci ledna, směřuje k zákazníkům i do muničního skladu v Květné na Svitavsku. Odvoz by mohl skončit v lednu příštího roku. Některá munice byla poškozená, některá byla v poškozených obalech. Stovky beden musela policie přivézt nebo si je zapůjčit od armády, aby mohla munici odvézt. Poškozených palet bylo asi 600.

Do poloviny letošního října armáda vyklidila 28 z padesáti skladů. Soukromé firmy a vojáci už vyvezli přes 400 kamionů střeliva a chemikálií.

Záchranné práce by měly skončit příští rok v červnu, čištění okolí areálu potrvá zřejmě několik let. Podle pyrotechniků je munice rozmetaná do korun stromů, je i pod povrchem země, některé lokality jsou těžce přístupné.

Obyvatelé a firmy podali celkem 136 žádostí o náhradu škod v celkové výši přes milion korun.

Kauza muniční sklad Vrbětice | Foto: Český rozhlas

Vrbětice - muniční sklad | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme