Nová pravidla pro insolvenci by měla ulevit soudům i víc chránit firmy před šikanou

Stát plánuje nová pravidla pro insolvenční řízení. Podle představ ministerstva spravedlnosti by se díky novele insolvenčního zákona například neměly soudy už tolik zabývat „kancelářskou prací“ u osobních bankrotů a nová pravidla by také měla zabránit „šikanózním“ insolvenčním návrhům proti některým firmám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) | Foto: Marián Vojtek | Zdroj: Český rozhlas

U takzvaného oddlužení chce ministerstvo dosáhnout toho, aby se celý proces výrazně zjednodušil.

„Přesunout ho hodně mimo soudy, protože ty soudy tam dělají zbytečně kancelářskou práci,“ uvedl šéf resortu spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Přehrát

00:00 / 00:00

Takzvané oddlužovací agentury si často řeknou o desítky tisíc korun za rady, které nefungují. Mluvil o tom soudce Zdeněk Strnad

Tím se podle něj uvolní kapacity soudů. „Aby se mohly o to lépe věnovat kontrole činnosti insolvenčních správců v těch velkých insolvencích,“ doplnil Pelikán.

Novela by měla přinést i opatření proti zneužívání insolvenčních řízení.

„Každá insolvence je do značné míry očistným procesem, kdy ti, kteří neplní své závazky, musí být postiženi, musí být prodán jejich majetek. Ale může se bohužel stát – a stávalo se to v minulosti – i nástrojem na likvidaci nepohodlných, nástrojem na likvidaci firem, které byly konkurenční, které žádné problémy neměly, a to je věc, kterou se chceme zabývat,“ poznamenal předseda ústavně právního výboru sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD).

O tématu se dnes bude mluvit na konferenci v Poslanecké sněmovně. Vystoupit by tam měli i zástupci Hospodářské komory a dalších organizací, které se tématem zabývají nebo se jich bezprostředně dotýká.

„Jsem rád, že ve spolupráci s ministerstvem a ve spolupráci s Hospodářskou komorou budeme diskutovat ten zákon před tím, než bude předložen do sněmovny. Budeme schopni si říct ty základní problémy, které dnes jsou,“ dodal Tejc.

Rady, které často nefungují

V poslední době přibývá případů, kdy lidé, kteří se chtějí zbavit dluhů, zaplatí takzvaným oddlužovacím agenturám další desítky tisíc korun navíc.

„Jako soudy opakovaně upozorňujeme na to, že se tu objevují v insolvencích subjekty, které nemají zájem dlužníkům pomáhat, ale pouze snadno vydělat na jejich úkor velké peníze,“ upozornil místopředseda Krajského soudu v Českých Budějovicích Zdeněk Strnad.

„Tyto takzvané oddlužovací agentury se objevují vesměs před zahájením vlastního řízení. Dlužníky si často sami vyhledávají, oslovují je. Při sepisování insolvenčních návrhů, tedy návrhů na povolení osobního bankrotu, je pak většinou přivádějí do neřešitelné situace,“ dodal.

Rady těchto agentur podle něj často nejsou profesionální a jen málokdy skutečně pomůžou. Doporučení někdy mohou být pro dlužníky i zavádějící.

„Oni je dokonce často instruují, aby před soudem podstatné skutečnosti zamlčovali, nepřiznávali majetek, neuváděli všechny své dluhy. Dlužníky neupozorňují na to, že mohou o svůj majetek v insolvenci i přijít. Nejhorší je fakt, že agentury nenesou za tyto své rady absolutně žádnou odpovědnost,“ varoval Strnad.

ČRo, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme