Poslanci schválili vyšší zdanění hazardu. Nakonec prošel vládní návrh

Zdanění hazardu zřejmě od příštího roku vzroste. Vládní novelu, která s tím počítá, schválila jednomyslně sněmovna. Nově by se měly 23 procenty danit kurzové sázky a loterie, 28 procenty hrací automaty. Zatím se platí dvacetiprocentní daň na všechny druhy her. Zvýšit by se měl i poplatek za výherní automaty. Ze stávajících 55 i na 80 korun na den.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna, videoterminál (ilustrační foto)

Herna, videoterminál (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Sněmovnou neprošel žádný z opozičních pozměňovacích návrhů. ODS například chtěla pro hazard ne dvě, ale tři daňové sazby. Opoziční hnutí Úsvit - Národní Koalice zase navrhlo úplně zakázat kvízomaty.

Opozice už ale dopředu počítala s tím, že žádný z jejích návrhů zřejmě neuspěje. Poslancům jejich schválení totiž nedoporučil rozpočtový výbor. Nicméně opozice dopředu oznámila, že i když její pozměňovací návrhy neprojdou, vládní předlohu podpoří.

„Celkově naše hlasování bylo pozitivní zejména proto, že si uvědomujeme velmi dobře, že hazard je jev vysoce společensky nebezpečný a že je třeba jej regulovat,“ vysvětlil Pavel Kováčik, proč předlohu podpořili zákonodárci KSČM.

„Dovedeme si představit podstatně vyšší sazby, ale víme, že by se pro ně těžko hledala shoda v rámci Poslanecké sněmovny. Čili v této fázi jsme podpořili alespoň to, co je,“ doplnil.

Stát má z hazardu získat asi dvě miliardy navíc

Vláda si slibuje, že díky vyššímu zdanění hazardu vybere do státního rozpočtu až dvě miliardy korun navíc. Podle šéfa poslanců opoziční ODS Zbyňka Stanjury je ale takový odhad nereálný.

„Já myslím, že je to příliš optimistické. Tady skutečně hrozí, že část hazardu odejde z toho legálního podnikání do nelegálního. A pak z toho stát ani města a obce nemají vůbec nic, a to je vždycky riziko, když daně nastavíte příliš vysoko,“ uvedl Stanjura.

Novela nově upravuje i rozdělení peněz mezi státem a obcemi.

„Prošel pozměňovací návrh pana Votavy, v podstatě koaliční návrh, kde jsme upravili rozdělení mezi obcemi a státem o tři procenta, abychom splnili to, co jsme od začátku k této novele říkali, tedy že obce dostanou přibližně o 200 milionu víc,“ řekl poslanec ANO Jan Volný.

Přechodná novela

Vyšší zdanění hazardu by mělo platit od ledna příštího roku. Je to ale jakási přechodná novela, která by měla fungovat do té doby, než začne platit velký loterijní zákon – to by mělo být od ledna 2017. Dnes schválený přechodný návrh musí ovšem ještě posoudit Senát a podepsat prezident.

S vyšším zdaněním nesouhlasí zástupci herního průmyslu. Podle ředitele Asociace provozovatelů kursových sázek Marka Hermana nové zdanění povede k rozmachu černého hazardu.

„Pro nás to schválení 23 procent je zklamáním. Vláda nám navýšila daně, přitom evropský průměr pro zdanění kurzových sázek je 18 procent. A nelegální firmy, které podnikají, neplatí vůbec žádné daně. Takže ten vzkaz od vlády je jednoznačný: pokud platíte daně, my vám je ještě zvýšíme, pokud je neplatíte, tak pro vás pokračují daňové prázdniny,“ reagoval Herman.

Jana Čermáková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme