České dráhy po prohrané arbitráži se Škodou Transportation podají žalobu

České dráhy (ČD) se budou bránit proti prohrané arbitráži se Škodou Transportation žalobou u soudu. Uvedl to ministr dopravy Dan Ťok za hnutí ANO. Dráhy mají podle rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře zaplatit škodovce přibližně miliardu korun ve sporu o dodání lokomotiv. Firma je přitom dopravci dodala se zpožděním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy. Ilustrační foto.

České dráhy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Škoda Transportation dodala drahám nové lokomotivy řady 380 s pětiletým zpožděním a navíc bez dokumentace potřebné pro schválení k provozu v Německu a Rakousku.

ČD proto požadovaly od firmy miliardu korun. Arbitráž nakonec ale rozhodla, že jsou to České dráhy, kdo má platit. O případu informoval server iDnes.cz.

Přehrát

00:00 / 00:00

České dráhy se budou bránit proti prohrané arbitráži se Škodou Transportation. Reakce zjišťovala Zuzana Petráňová

Podle ministra dopravy Dana Ťoka za hnutí ANO je nález rozhodčího soudu v mnoha ohledech sporný, a ČD by proto platit neměly.

„Tohle to je situace, kdy dochází v přímém přenosu k tunelování Českých drah. Já vyzývám České dráhy, aby neplatily minimálně do doby, než soud rozhodne, “ reagoval ministr na výsledek arbitráže.

Podle šéfa Škody Transportation Tomáše Ignačáka České dráhy odmítly brát v potaz, že se v průběhu zakázky změnily evropské normy, a odmítly se o těchto změnách jednat.

„Kdyby se v té době zasedlo ke stolu a udělala se nějaké dohoda, došlo by k nějakému posunu termínu. tak jsme tady neseděli a řešili jsme jiné věci,“ podotkl Ignačák.

Zároveň reagoval i na slova ministra Ťoka, že bude požadovat revizi aktuálních smluv se Škodou, aby se předešlo podobným rizikům. Ignačák takový postup označil za šikanu.

Martin Karlík, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme