V Česku podle zprávy OECD není dostatečně dostupná předškolní výchova

Česká republika má ve srovnání s dalšími zeměmi Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) nadprůměrný počet lidí s vysokoškolským vzděláním. Vyplývá to z nejnovější zprávy OECD, která v členských zemích hodnotila školství a vzdělanost. Naopak výrazně Česko zaostává v dostupnosti předškolní výchovy tříletých dětí. Situaci by mohla podle ministryně školství vyřešit novela školského zákona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dítě ve školce. Ilustrační foto

Dítě ve školce. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

„Novela školského zákona, která prošla prvním čtením, počítá s tím, že od roku 2017 budeme mít zakotvený nárok na vzdělávání čtyřletých a od roku 2018 na vzdělávání tříletých,“ uvedla ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD.

„S tím logicky ruku v ruce jde také naše povinnost jako státu zajistit dostatek kapacit a dostatek kvalitních, vzdělaných a připravených učitelek v rámci mateřských škol,“ dodala.

Vysokoškolské vzdělání

Více než pětina mladých lidí ve zkoumaných zemích vystudovala podle údajů OECD z roku 2012 nějakou vyšší nebo vysokou školu, aniž by podobné vzdělání měli jejich rodiče.

To jim otevírá cestu k zaměstnáním, která podle zprávy získá přes 80 procent vysokoškoláků, ale méně než 60 procent lidí bez maturity.

Zpráva také uvádí, že v důsledku hospodářské krize mezi roky 2010 a 2012 klesaly v řadě zemí státní výdaje na školství i reálné platy učitelů.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme