Sobotka: Prezident nemá vystupovat společně s extremisty. Udělal bych to znovu, říká Zeman

Prezident Miloš Zeman by se na jedno pódium s lídrem Bloku proti islámu Martinem Konvičkou postavil znovu. Uvedl to v dnešním rozhovoru pro Mladou Frontu Dnes. Konvička přitom čelí obvinění z podněcování k nenávisti za své výroky na sociálních sítích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Trvám na tom, že prezident České republiky nemá vystupovat na jednom pódiu společně s extremisty a xenofoby,“ reagoval na Zemanovo vystoupení 17. listopadu na Albertově Bohuslav Sobotka za ČSSD na sociální síti Twitter.

Zeman kritiku odmítl. O tom, kdo bude na pódiu, podle prezidenta rozhodovali organizátoři, nikoliv on. Sobotkovo vyjádření označil za „klukovskou drzost“. S lídrem Bloku proti islámu by se prý postavil na jedno pódium znovu. Podobně jako by tak udělal třeba s Miroslavem Kalouskem nebo Bohuslavem Sobotkou.

Sobotka minulý týden uvedl, že se Zeman projevem 17. listopadu po boku představitelů extremistického Bloku proti islámu zařadil mezi populisty, kteří parazitují na obavách lidí z Islámského státu a migrační krize.

Podle prezidenta je současná migrační krize organizovaná invaze a premiér Bohuslav Sobotka svým postojem k uprchlíkům ohrožuje bezpečnost České republiky.

Zeman zdůraznil, že se na Albertově nezúčastnil akce Bloku proti islámu. Přijal prý pozvání na demonstraci s názvem Za pravdu, svobodu a demokracii, kterou organizovala aktivistka Jelena Vičanová.

Lídra protiislámského hnutí Martina Konvičku prý prezident neznal osobně:

„Tak já poprvé slyším, že pan Konvička se jmenuje Martin. Což dokazuje, že o něm mám nebo měl jsem velmi málo informací. Vlastně na Albertově jsem ho viděl poprvé v životě.“

Podle prezidenta má každý právo kritizovat jakékoliv náboženství, pokud tedy nezachází do extrému. O kontroverzních výrocích o masokostní moučce a koncentračních táborech, které Konvička napsal v souvislosti s muslimy, Zeman prý do nedávna nevěděl.

Vystoupení Zemana po boku extremistů podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška tato hnutí v podstatě legitimizovalo:

„Myslím si, že je podstatné říci, že lidem, kteří utíkají ze své země, protože jim jde o život, máme pomáhat. Zkušenosti z Paříže ukazují, že součástí té migrační vlny mohou být lidé, kteří představují bezpečnostní riziko. Za skutečně nešťastné považuji to, že pan prezident na Albertově vystoupil a v podstatě tak legitimizoval lidi z extremistických, potažmo populistických stran.“

Předsedu poslanecké sněmovny Jana Hamáčka z ČSSD vyjádření prezidenta na adresu premiéra překvapilo.

„Já si nemyslím, že to je způsob, jakým by mezi sebou mezi komunikovat nejvyšší ústavní činitelé. My jsme se snažili nastavit dobrou úroveň komunikace s panem prezidentem. Já věřím, že ta komunikace bude pokračovat i po událostech 17. listopadu. A doufám, že pan prezident stejně jako vláda vnímá potřebu komunikace mezi exekutivou a prezidentským úřadem," uvedl Hamáček. Doufá prý, že tento tón v komunikaci nebude pokračovat.

Martin Konvička | Foto: Filip Jandourek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme