ČOI: Téměř polovina kontrolovaných obchodníků při výprodejích pochybila

Skoro polovina prodejců porušila v posledních měsících při výprodejích zákon. Ukazují to kontroly České obchodní inspekce (ČOI) za třetí čtvrtletí. Za pochybení inspektoři rozdali prodejcům 300 pokut v celkové výši 3,2 milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povánoční slevy (ilustrační foto)

Povánoční slevy (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle mluvčího České obchodní inspekce Jiřího Fröhlicha obchodníci nejčastěji neuváděli konečnou cenu po slevě, ale jen její původní výši.

„Pokud máte někde původní cenu přeškrtnutou a pak je tam sleva dejme tomu dvacet čtyřicet procent, tak to je špatně. Na druhém místě je nepoctivost při prodeji. Například v regálu máte cenu ve slevě, přijdete k pokladně a tam ta sleva započítána není,“ řekl mluvčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Barbora Kladivová zjišťovala výsledky kontrol výprodejů, které provedla Česká obchodní inspekce

Lidé by si proto měli vždy kontrolovat účtenky a hned na místě požadovat nápravu. Mají totiž právo dostat zboží za tu cenu, která je uvedená v regále nebo v aktuálním letáku. Podle Fröhlicha není možné, aby prodejci v takovém případě jen vrátili zákazníkům peníze a přijali zboží zpět.

Nejvíc chybovali prodejci v západních Čechách

Nejvíc pochybení odhalila inspekce v Plzeňském a Karlovarském kraji. Hned za nimi následovaly kraje Vysočina a Jihočeský. Naopak nejméně práce měli inspektoři v Praze a Středočeském kraji, kde míra pochybení nepřekročila 25procentní hranici.

Celkem ČOI provedla ve třetím čtvrtletí přes 850 kontrol všech možných prodejních míst, kde byl nabízen prodej zboží nebo služby se slevou či za akční ceny. Pochybení zjistila u 45 procent prodejců.

ČRo, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme