Movember končí. Do akce se zapojili umělci, lékaři i policisté

Končí Movember neboli listopad s knírem. Charitativní kampaň, která má změnit pohled na mužské zdraví. Movember má zvýšit povědomí o rakovině prostaty a varlat a přimět muže, aby chodili na preventivní prohlídky. Pravidla listopadu s knírem jsou jednoduchá. Stačí si nechat narůst knír a během listopadu ho nosit. Připojit se může kdokoli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knír - ilustrační foto

Knír - ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Do charitativní kampaně Movember se v České republice zapojily tisíce lidí. Součástí akce je také finanční sbírka na výzkum rakoviny, která stále pokračuje.

„Letos se zapojilo do kampaně přes 10 tisíc lidí a k dnešnímu dni máme vybráno přes tři miliony korun,“ informoval ambasador akce Movember v České republice Marek Rejman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Movembru se v Česku zúčastnily tisíce lidí. Knír si nechal narůst i policejní prezident Tomáš Tuhý. O kampani mluvil český ambasador Marek Rejman

Podle něj vybrané finanční prostředky putují na konto nadačního fondu Muži proti rakovině, které potom Movembru navrhují, jak s financemi naloží a do jakých programů či materiálního vybavení je vloží.

Kampaň podporují čeští umělci, ale letos prý ve velkém i lékaři nebo policisté.

Třeba lékaři v motolské nemocnici nosí odznáčky s logem Movember. To, že akci podpořila Policie ČR i policejní prezident Tuhý, je podle organizátorů české části kampaně první takový případ na světě.

„Pro mě je to obrovské povzbuzení do dalších ročníku. U takových organizací, kde většina lidí jsou muži, je skvělé, že si důležitost kampaně uvědomují,“ uvedl Rejman. „Není to jen o knírku, ale také o osvětě a o tom, aby lidé měli správné informace,“ dodal.

Větší povědomí

V urologických ambulancích se Movember zatím neprojevil. V porovnání s předchozími roky ale chodí na prohlídky víc mužů.

Policisté si nechají narůst kníry. V rámci projektu Movember tak upozorní na rakovinu u mužů | Foto: Policie ČR

Potvrdil to i Ivo Minárik z Urologické kliny 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol. Podle něj to ale nemusí být jen Movembrem. Povědomí o rakovině varlat a prostaty je celkově větší.

A ačkoliv akce sotva skončila, organizátoři už mají naplánované schůzky ohledně dalšího ročníku. Podle ambasadora Marka Rejmana je třeba informovat ještě víc:

„Movember je velmi intenzivní kampaň, na druhou stranu všichni ví, že se jedná o rakovinu prostaty a varlat. Myslím si ale, že je třeba k veřejnosti dostávat informací ještě daleko víc. Souvisí to i s mentálním zdravím.“

Letošní český Movember podpořila písní s názvem Kníra mám také kapela Těžkej Pokondr. I s ní chtějí organizátoři jednat o dalším ročníku.

Statistiky jsou neúprosné

Každý rok je v Česku diagnostikovaná rakovina prostaty u sedmi tisíc mužů a číslo se zvyšuje. Podle lékařů je to tím, že muži se dožívají vyššího věku, ale také tím, že lékaři dokážou karcinom dřív odhalit.

Urolog Ivo Minárik upozornil, že nádory prostaty jsou v naší populaci velkým problémem.

„Nejen zdravotním a ekonomickým, ale protože je to onemocnění, které se může vyvíjet plíživě. Důležité je, aby si muži, kteří se rozhodují, jestli na vyšetření jít, uvědomili, že nemusí mít vliv na močení. V časných stádiích se to opravdu na močení nemusí projevit,“ uvedl Minárik.

Pokud někdo v rodině rakovinu prostaty má, je dobré jít na vyšetření už ve 40 letech. Pokud není v rodině tato nemoc, stačí v 50. Je to odběr krve a potom další vyšetření, které podle Minárika trvá několik vteřin a není bolestivé.

Blanka Černá, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme