Předsedkyně ERÚ odmítla jakýkoli podíl na podvodech se solárními elektrárnami

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková dnes u brněnského krajského soudu opakovaně důrazně popřela, že by měla cokoli společného s údajnými podvody se dvěmi solárními elektrárnami v Chomutově. Uvedla, že proti podvodům se soláry sama bojovala. Obžalobu považuje za vykonstruovanou, nepodloženou, a především nepravdivou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Vitásková

Alena Vitásková | Foto: Filip Jandourek

Žalobce Radek Mezlík navrhuje Vitáskové za zneužití pravomoci úřední osoby devět let vězení. Předsedkyně ERÚ čelí obžalobě z podvodů společně s dalšími devíti lidmi.

Rozsudek v kauze padne podle soudce Aleše Novotného patrně v lednu příštího roku. Předsedkyně ERÚ měla dnes právo poslední řeči před vynesením verdiktu.

Podle spisu pozastavila řízení o odebrání licencí solárním elektrárnám v Chomutově, které dostaly povolení od ERÚ pro zahájení provozu údajně za sporných okolností.

Vše se týká toho, že do konce roku 2010 platily výhodné výkupní ceny za solární energii v Česku. Od ledna 2011 se snížily na polovinu.

Obžalovaní majitelé elektrárny (zprava) Zdeněk Zemek a Alexandr Zemek u Krajského soudu v Brně | Foto: ČTK

Elektrárny bratří Alexandra a Zdeňka Zemkových, synů miliardáře Zdeňka Zemka st., získaly licence od ERÚ po četných problémech doslova v posledních hodinách roku 2010. Byla jim tedy přiznána výhodnější výkupní cena za energii dodanou do veřejné sítě, čímž podle žaloby dosud vznikla škoda 300 milionů korun. Časem se prý mohla vyšplhat až na dvě miliardy korun.

Chtějí mě dostat z čela úřadu, tvrdí Vitásková

Vitásková u soudu zdůraznila, že na ERÚ nastoupila až v srpnu 2011, a nemohla tedy udílení licencí ovlivnit. "Trvám na své nevině. Solární elektřina byla zneužita k tunelování ČR," uvedla Vitásková s tím, že kauza má za cíl ji dostat pryč z postu předsedkyně úřadu.

Doplnila, že podpora solární energie v Česku byla "silně překompenzovaná". V minulosti na to podle ní poukázal i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Výkupní ceny za energii ze solárů jsou garantovány na 20 let. NKÚ ale zjistil, uvedla předsedkyně, že návratnost investice do výstavby solární elektrárny za starých cen se pohybovala okolo sedmi let, a to právě kvůli údajně příliš štědré podpoře majitelů solárních elektráren.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme