SSHR podá trestní oznámení kvůli české naftě, hrozí totiž promlčení podvodu

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) připravuje trestní oznámení na neznámého pachatele v kauze zkrachovalé firmy Viktoriagruppe. SSHR požaduje, aby policie prošetřila zmizení více než šesti milionů litrů české nafty z německého skladu firmy v Kraillingu. Hrozí totiž promlčení možného podvodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Provozní zásobníky

Provozní zásobníky | Foto: Daniel Mrázek

„Je tam opravdu něco, co se dá nazvat podvodným chováním,“ řekl v České televizi předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr s tím, že trestní oznámení chce SSHR podat do konce příštího týdne.

„V minulých dnech jsem od německých právníků obdržel informaci, že promlčecí lhůty na některé činy, jako je podvod, činí pět let, což by tady mohlo nastat. Z tohoto důvodu připravuji v tuto chvíli trestní oznámení, které podáme v Německu,“ doplnil.

Česko si ve skladech německé firmy Viktoriagruppe uložilo od roku 2010 strategické zásoby nafty v hodnotě 1,5 miliardy korun. O její navrácení teď jedná Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) mohly problému s naftou zabránit minulé vlády, ty ale nejednaly. „Předcházející vlády nebraly na vědomí upozornění, kterých se jim dostávalo a bohužel ta upozornění velmi často ignorovaly,“ uvedl před časem.

Švagr dnes také uvedl, že nejpozději do měsíce chce správce hmotných rezerv předložit vládě návrh buď na dohodu, nebo na žalobu ve sporu o naftu. Poznamenal, že žaloba může trvat tři až pět let a náklady mohou činit několik desítek milionů korun.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme