Včelaři si zvolili do svého čela Jarmilu Machovou, na sjezdu řešili i antibiotika v medu

Jarmila Machová se dnes stala novou předsedkyní Českého svazu včelařů. Ve funkci vystřídala Karla Brücklera. Svaz na svém dnešním zasedání řešil také kauzu antibiotik v medu společnosti Včelpo, kterou svaz vlastní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lžička medu

Lžička medu | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle Machové je nejdřív třeba zjistit, jak se léky do medu dostaly. Závadný med se podle ní zničí. „Mám dojem, že je připraven do kafilerie. Je to nějak zapečetěné, zavřené a samozřejmě do oběhu se nedostane,“ uvedla.

Co se týče společnosti Včelpo, musí se podle ní nejdříve počkat na výsledky šetření. „Až budeme mít všechno uzavřené, můžeme z toho vyvodit nějaké důsledky a opatření, jakým způsobem se zachovat, aby už k takovéto události nedošlo,“ dodala.

Machová také připustila podání trestního oznámení. Výskyt antibiotik v medu podle ní totiž mohl být i záměr, snaha poškodit Včelpo v rámci konkurenčního boje.

Vedení Českého svazu včelařů v reakci na výsledky Státní zemědělské a potravinářské inspekce ohledně zjištěné přítomnosti antibiotik v některých výrobcích Včelpa s okamžitou platností rozhodlo o zastavení expedice a prodeje všech výrobků této společnosti. V EU je používání antibiotik při léčení včel zakázané.

Na zasedání Českého svazu včelařů vystoupil i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ten zdůraznil, že i přes současné problémy s výskytem antibiotik v medu včelařství jeho podporu rozhodně neztratí. Všem zákazníkům pak doporučil, aby při koupi medu podpořili české včelaře ve svých regionech.

Nová předsedkyně svazu Jarmila Machová po svém zvolení uvedla, že by se mimo jiné chtěla lépe starat o členy včelařského svazu. Těch je asi 50 tisíc.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme