OKD chce propouštět. Situací v dolech na Ostravsko-Karvinsku se bude zabývat vláda i tripartita

Vláda a tripartita dnes budou hledat způsob, jak řešit problémy v dolech na Ostravsko-Karvinsku. Situace v těžební společnosti OKD je podle ministerstva průmyslu vážná, hrozí propouštění. Možnost, že by společnosti OKD finančně pomohl stát, odmítá ČSSD i odborové svazy. Firma prý selhala při své manažerské činnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Paskov

Důl Paskov | Foto: Jaroslav Ožana | Zdroj: ČTK

„Je to hodně špatné, protože hodně lidí přijde o práci. Nic konkrétního nám nikdo zatím neřekl,“ říkají horníci ze ztrátového Dolu Paskov.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD hrozí propouštění. A minulý týden mluvil dokonce o konkurzu. Společnost NWR, která OKD vlastní, údajně navrhla, že pracovní místa zachová, když vláda firmě dá tři miliardy korun. Vláda chce ale podle Mládka pomoct horníkům, a ne dotovat soukromou firmu.

,,Pomoci ano. Budeme hledat všechny možné cesty skrze sociální systém. Budeme tlačit, aby předčasné odchody do důchodu, které již leží v Parlamentu, byly co nejdříve schváleny,“ uvedl šéf resortu průmyslu a obchodu.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD by propuštěným horníkům chtěl pomoci například tím, že pro ně zajistí rekvalifikaci.

„Naším cílem je dát dohromady dostatečné finanční prostředky, abychom každému, kdo bude propuštěn, byli schopni nabídnout rekvalifikaci a abychom byli schopni podpořit zaměstnavatele v Moravskoslezském kraji. Je tu několik tisíc volných pracovních míst a je velmi důležité, abychom přispěli k tomu, aby místa mohla být obsazena,“ popsal předseda vlády, jak by mohla pomoc vypadat.

Kvůli situaci kolem OKD vyjede tento týden do regionu speciálně sestavená pracovní skupina.

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik už dříve upozornil na to, že spor kolem OKD trvá už dlouho:

„Je to dlouhotrvající spor. Podle mého soudu je to hra o čas nebo tak trošku vydírání. Nám jde hlavně o to, aby se udržela ta pracovní místa.“

Těžební společnost údajně navrhla to, že zavře Důl Paskov už na konci příštího roku místo původně plánovaného termínu na konci roku 2017. Další možností je důl převést na stát.

Majitelem OKD je společnost New World Resources (NWR). Zástupci obou společností nechtěli situaci komentovat.

Důl Paskov | Foto: Český rozhlas

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme