Vrchní soud chce vydat Libanonce Fajáda do USA, verdikt musí potvrdit Pelikán

Vrchní soud v Praze rozhodl o vydání Libanonce Alího Fajáda a dalších dvou cizinců do Spojených států. Tamní úřady je podezírají z napojení na teroristy a obchodování se zbraněmi. Vydání skupiny v září schválil pražský městský soud, trojice ale podala stížnost k Vrchnímu soudu, který ji na konci listopadu zamítl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Poté nám doručil spisový materiál a Městský soud v Praze účastníkům rozeslal do datových schránek rozhodnutí Vrchního soudu v Praze,“ říká mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

„Stížnosti všech tří zadržených mužů se zamítají. Konečné slovo v této věci však bude mít ministr spravedlnosti (Robert Pelikán, pozn. red.), kterému městský soud celý spis a toto rozhodnutí předloží,“ dodává.

Podle mluvčí resortu Terezy Schejbalové teď úřad čeká, až od pražského městského soudu dostane příslušný spis.

„Po obdržení spisu ho příslušné oddělení nastuduje a poté ministrovi bude navrhovat případné vydání, či nevydání. K tomu je potřeba nastudovat důkazy, především posoudit aktuální stav případného řízení o mezinárodní ochraně. Pokud by totiž takové řízení stále probíhalo, podle judikatury Ústavního soudu nesmí ministr spravedlnosti rozhodnout dříve, než řízení skončí,“ upozorňuje.

Pokud řízení o mezinárodní ochraně skončilo, musí ministerstvo o vydání rozhodnout do tří měsíců od doručení spisu na úřad.

Trojici cizinců zadrželi čeští policisté na žádost USA. Alí Fajád je bratr taxikáře, se kterým v červenci v Libanonu zmizelo pět Čechů.

Simona Bartošová, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme