SÚKL stahuje jednu šarži Heminevrinu, balení může obsahovat i jiné léky

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) stahuje lék Heminevrin, který se dává k léčbě neklidu či poruch spánku. Je podezření, že byl smíchán s tobolkami jiného léku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vědci přišli na to, jak vyrobit silnější antibiotika.

Čeští vědci přišli na to, jak vyrobit silnější antibiotika. | Foto: Fotobanka Pixabay

Při balení léčivého přípravku Heminevrin v Německu mohlo dojít k přimíchání tobolek vitaminu D. „Riziko pro pacienta je minimální. Závada v jakosti by neměla ohrozit zdraví pacienta,“ uvádí SÚKL na svých webových stránkách.

Stahování se týká léčivého přípravku Heminevrin 300 MG, POR CPS MOL 100X300 MG, držitele rozhodnutí o registraci Cheplapharm Arzneimittel GmbH, Mesekenhagen, Německo, šarže č. 991749, použitelnost do 1/2017.

SÚKL přesto doporučuje, aby lidé přestali přípravek užívat a vrátili ho do lékárny. „Přednostně však v té, kde vám byl přípravek vydán, a to do 14. 2. 2016,“ upřesňuje ústav.

„Pokud nebude možná výměna za balení z nezávadné šarže, bude vám vrácena částka ve výši průměrné ceny za jedno balení (870,- Kč),“ dodává SÚKL.

Léčivý přípravek Heminevrin, který se vydává na lékařský předpis, patří mezi hypnotika nebo sedativa a má uklidňující účinek na nervovou soustavu. Používá se u starších pacientů k léčbě poruch neklidu a pohybového neklidu, k léčbě poruch spánku a k odstranění příznaků při odvykání pití alkoholu.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme