Ministr zdravotnictví vydal výjimku na předepisování konopných léků, vrátí se recepty s pruhem

Jednadvacet pacientů v Česku užívá konopné léky a už pár dnů se k nim nemohou dostat. Přestaly totiž fungovat elektronické recepty, a to kvůli sporu mezi státem a soukromým dodavatelem softwaru. Kvůli těmto 21 pacientům ale ministr vydal výjimku. Ovšem ke klasickým papírovým receptům s razítkem se musejí vrátit všichni pacienti a lékaři, a to na dobu, než se celý systém za skoro 200 milionů korun znovu rozběhne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna. Ilustrační foto.

Lékárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Nefunkční registr působí komplikace především samotnému lékovému ústavu a zdravotnickým zařízením. Pacientů se dotkne minimálně. I tak ale ministr zdravotnictví vydal výjimku na předepisování a výdej konopných léků. V Česku je užívá 21 pacientů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nefungujících elektronických receptech mluví náměstek ministerstva zdravotnictví Tom Philipp

„Pan ministr už vydal předběžné opatření k tomu, aby bylo možné vydávat recepty v papírové formě. Jsou to známé recepty s modrým pruhem, na které se vydávají všechny omamné látky. A za určitých podmínek, které jsou dané tím opatřením, tak mohou být léčivé přípravky s obsahem konopí normálně distribuovány a vydávány,“ upřesnil náměstek ministerstva zdravotnictví Tom Philipp.

Na justici se obrátila společnost Tronevia, která tvrdí, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) neoprávněně používal její software při provozování Centrálního úložiště elektronických receptů a Registru pro léčivé přípravky s omezením. A Městský soud v Praze registr léků a receptů předběžným opatřením zakázal.

„Státní ústav pro kontrolu léčiv se odvolá. Lhůta na odvolání je 15 dnů. Myslím si, že rozsah této lhůty rozhodně nevyčerpáme a odvolání podáme v nejbližších dnech,“ řekl šéf ústavu Zdeněk Blahuta.

Elektronické recepty na léky přestaly rozhodnutím soudu fungovat

Číst článek

Sporný registr obsahuje citlivá data - třeba o cenách léků nebo varování před nebezpečnými léky. Dodavatel softwaru usiluje o finanční narovnání, tedy žádá peníze, pak je ochoten systém spustit. „Historicky tady byly podepsány smlouvy s IT firmami, které v podstatě ze státních institucí učinily vazaly dodavatelských firem,“ prohlásil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Státní ústav pro kontrolu léčiv je ve špatné pozici, protože kvůli nevýhodným smlouvám z minulosti nemá na některé části softwaru autorská práva. „Závislost na jednom konkrétním dodavateli se ukázala jako velké riziko pro všechny takové projekty do budoucna. Myslím si, že z toho je obrovské poučení, jak se chovat do budoucna v elektronizaci zdravotnictví,“ upozornil Stanislav Havlíček z České lékárnické komory.

Celý registr spravuje od začátku stejná firma a Státní ústav pro kontrolu léčiv s ní musí vyjednávat. Nikdo jiný registr spustit nemůže. Šéf lékového ústavu Zdeněk Blahuta o finančních požadavcích mluvit nechce.

„Nicméně je to z druhé strany ještě podmiňováno nějakým aktem dohody o narovnání, jejíž svázání s výzvou jednacího řízení bez uveřejnění je pro ústav zatím nepřijatelné,“ zdůraznil Blahuta.

ČRo, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme