PŘÍBĚHY 2015: Eva Michaláková přišla o práva k synům. Boj s norskými úřady nevzdává

Eva Michaláková přišla kvůli norskému rozhodnutí o rodičovská práva ke svým dvěma synům. Toho mladšího navíc chtějí Norové poslat k adopci. Matka prostřednictvím svých obhájců podala odvolání. Případ se řeší už čtvrtým rokem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Michaláková

Eva Michaláková | Foto: Filip Jandourek

Už na začátku roku omezila norská sociální služba Barnevernet schůzky matky s dětmi a z původních dvou hodin dvakrát za rok se stalo patnáct minut. Po únorové schůzce s Evou Michalákovou to kritizoval i premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

„Naše orgány jsou přesvědčeny o tom, že ta frekvence je skutečně velmi, velmi omezená, velmi malá. Chceme otevřít otázku možnosti setkávání dětí i s jejich dalšími příbuznými, například s jejich dědečkem,“ uvedl v únoru premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Michaláková a její děti mají za sebou náročný rok, Norové matku zbavili práv k dětem. Kauzu shrnuje redaktorka Eliška Malínská

Na jaře se pak Michaláková viděla jen s mladším synem, starší podle Norů reagoval negativně na jejich poslední setkání. V březnu letěl poprvé do Norska šéf Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán. Od Norů se mu tehdy dostalo ujištění, že adopce chlapců není aktuální.

„Norská strana v návaznosti na tuto kritiku a zdůraznění, že česká strana by nesouhlasila s takovou adopcí českých občanů, zareagovala tím, že deklarovala, že v obdobných případech adopce nepřipadá v úvahu,“ sdělil po jednání v Norsku Kapitán.

Přesně adopci mladšího syna a zbavení rodičovských práv k oběma dětem ale norská sociální služba v květnu navrhla. České ministerstvo práce a sociální věcí tyto kroky Norů nečekalo.

„Návrh je pro nás velmi překvapivý. Ministerstvo bude prostřednictvím Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí koordinovat další kroky, které by měly tomuto rozhodnutí zamezit,“ řekl tehdy mluvčí resortu Petr Habáň.

Na začátku října ale přišlo nepravomocné rozhodnutí - Eva Michaláková ztratila rodičovská práva k oběma dětem a mladší syn má jít k adopci. Matka potvrdila, že se odvolá.

„Pokud další soud rozhodnutí komise nezvrátí, tak se obrátím na Štrasburk. Samozřejmě že jako matka chci udělat všechno možné pro to, aby se děti vrátily domů.“

Odvolání bude soud řešit v únoru

Rozhodnutí norských úřadů kritizovali i někteří politici. Ministerstvo zahraničí kvůli tomu poslalo už třetí diplomatickou nótu.

„Pokud ta kauza dojde po využití těchto prostředků k Evropskému soudu pro lidská práva, tak potom my jako Česká republika můžeme do toho řízení vstoupit a postavit se za paní Michalákovou jako za naši občanku,“ poznamenala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

Odvolání Evy Michalákové proti adopci a zbavení rodičovských práv bude norský soud řešit na konci února 2016.

Kauza Michalákovi | Foto: Český rozhlas

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme