Policie dál šetří okolnosti cest některých manažerů VZP do Alp

Všeobecná zdravotní pojišťovna letos čelila nepříjemnému skandálu. Reportéři Českého rozhlasu zjistili, že část vedení pojišťovny se pravidelně nechala zvát od společnosti Hewlett-Packard do rakouských Alp. Firma přitom dostávala od VZP lukrativní zakázky za stamiliony. Případem se teď zabývají kriminalisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna (ilustrační foto)

Všeobecná zdravotní pojišťovna (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Nemáte pocit, že to je vlastně určitá forma korupce?“ zní ze záznamu otázka reportéra Janka Kroupy.

„Dá se na to takto nahlížet, ano,“ odpovídá dnes již bývalý šéf IT projektů Roman Rund. „To znamená, vy sám sebe označujete za korupčníka,“ konstatuje reportér.

„Já to beru jako společnou akci, kde jsme probírali i pracovní záležitosti,“ bezprostředně reagoval Roman Rund.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kriminalisté prověřují okolnosti, za jakých někteří manažeři Všeobecné zdravotní pojišťovny jezdili do rakouských Alp, připomíná Markéta Chaloupská

Byl jedním z těch, který přiznal, že na výlety s názvem ‚Vrcholová řešení‘ jezdil. Jiní jeho kolegové naopak zapírali.

„Nepamatuji si akci Vrcholová řešení,“ řekla současná ekonomická náměstkyně VZP Markéta Slavíková.

Celý případ teď prověřuje policie. Kriminalisté zkoumají, jestli výlety do Rakouska mohly být odměnou za zakázky, které firma od pojišťovny dostala.

„Případem se zabýváme a prověřujeme, zdali byl spáchán nějaký trestný čin. Tedy v tuto chvíli je celá věc bez konkrétní právní kvalifikace," říká bez dalších podrobností mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Odvolání tří manažerů

Kvůli kauze už ředitel VZP Zdeněk Kabátek odvolal z funkcí tři manažery IT, mimo jiné i Romana Runda. Kromě toho dal všem zaměstnancům, kteří jezdili na hory, pokutu.

Aktuální vyšetřování nechtěl mluvčí VZP Oldřich Tichý příliš komentovat. „Obecně mohu říci, že pokud policie požádá VZP o spolupráci, tak jí VZP vždy poskytuje plnou součinnost.“

Podle právníka Tomáše Sokola nebudou mít policisté lehkou práci. Museli by prokázat, že zaměstnanci za výlety na hory ovlivňovali tendry. Pak by to byl trestný čin podplácení nebo přijetí úplatku.

„Pokud by se zjistilo, že to nebylo jenom netaktické přijetí pozornosti od někoho, o jehož zakázkách má být rozhodováno, ale že zakázka byla přidělena této společnosti v souvislosti s tím, tak je to nabíledni,“ říká Sokol.

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek už kvůli celé kauze nařídil interní audit. Ten má zjistit, jestli mohli manažeři svých tehdejších postů ovlivňovat výběrová řízení.

Jen od roku 2008 až do současnosti získala firma Hewlett-Packard od VZP zakázky za zhruba tři miliardy korun. Většinu bez otevřené soutěže, formou takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme