Nájemníci budou od nového roku více platit za drobné opravy a údržbu v bytě

Kdo v pronajatém bytě zaplatí opravu povoleného kohoutku, poškozených parket nebo třeba okna, které netěsní? Odpověď by měla být od ledna jasnější. Začne totiž platit nové nařízení vlády, které jasně určí, co je běžná údržba a drobná oprava v pronajatém bytě či domě. A také to, kdo za ně bude muset zaplatit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Definici údržby a výčet povinných oprav sice obsahovalo už nařízení vlády z roku 1995, loni ho ale zrušil nový občanský zákoník. Seznam navíc bylo potřeba zaktualizovat, hlavně vzhledem k růstu cen.

„Za drobnou považujeme opravu, kdy náklad nepřesáhne tisíc korun. U původního nařízení to bylo pouze 500 korun. Samozřejmě se zvyšuje i maximální výše ročního limitu, kdy součet nákladů nesmí přesáhnout 100 korun na metr čtvereční podlahové plochy,“ popsala hlavní změny právnička Veronika Tomanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nájemníci budou od 1. ledna více platit za opravy a údržbu v bytě. Natáčela o tom Evelyna Kulíšková

To v řadě nájemních smluv, které má podle ministerstva pro místní rozvoj aktuálně v Česku na 1 300 000 domácností, ale nebylo jasně vymezeno. Což vedlo i k soudním sporům.

„Kdybych vzal frekvenci poraden, kterých uděláme desítky tisíc za rok, tak je to kolem desetiny věcí, které se v poradnách řeší. Takže v okamžiku, kdy je občanský zákoník upřesněn, výrazně pomáhá oběma stranám, protože to zamezuje soudním sporům,“ vysvětlil předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba.

Pronajímatelé i přesto chtějí stále častěji obstarávat veškerý servis sami.

„Poněvadž chtějí, aby to bylo řádně provedeno, a třeba si o něco zvýší nájemné,“ dodal předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček s tím, že pronajímatelé si také začali vzájemně předávat hodnocení svých nájemců.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme