V kauze odměny za vysouzení Lidového domu svědčil expremiér Špidla

V případu, který se týká odměny za vysouzení Lidového domu, svědčil bývalý premiér Vladimír Špidla z ČSSD. Notář Václav Halbich se v kauze domáhá 17 milionů korun za to, že podle svých slov sociální demokracii pomohl získat její pražské sídlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidový dům v Praze

Lidový dům v Praze | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Špidla u Obvodního soudu pro Prahu 1 řekl, že si Halbichovo jméno vybavuje. Na detaily i více než 15 let starých schůzek si ale nevzpomněl.

„Pro mě to vždy byla skupina přibližně tří nebo čtyř advokátů, kteří také byli u Ústavního soudu, a mezi nimi si pamatuji dvě osoby. To jest doktora Halbicha a doktora Altnera, aniž mohu prohlásit, jakou měli přesně funkci ve smyslu zmocnění práva vedení sporu,“ řekl Špidla.

Vladimír Špidla je dnes šéfem poradců premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD. Obvodní soud pro Prahu 1 zvažuje, že jako svědka předvolá také prezidenta Miloše Zemana.

To, že Špidla zmínil Halbichovo jméno, právník ocenil. „Zmínil. Protože jsem byl už všeho. Ale oficiální plnou moc jsem neměl. Ani jsem ji nemohl mít. Protože jsem notář a notář může zastupovat jen v určitých věcech,“ řekl Halbich.

Václav Halbich je jedním ze třech právníků, kteří ČSSD zastupovali ve vleklém sporu o vlastnictví pražského Lidového domu. Nemovitost získala strana definitivně v roce 2000 rozhodnutím Ústavního soudu.

Spor o Lidový dům | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme