ÚS nařídil policii znovu otevřít kauzu možných podvodů v lesních pracích

Ústavní soud se zastal cizinců, které údajně vykořisťovali jejich zaměstnavatelé při práci v českých lesích. Nejméně šedesáti poškozeným prý nepropláceli mzdu v plné výši a nezajistili jim adekvátní pracovní podmínky. Policie případ před lety odložila. Podle soudu se jím ale zabývala nedostatečně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krkonoše

Krkonoše | Foto: Krkonošské muzeum Jilemnice

„Doba toho prověřování byla opravdu dlouhá, trvalo to více než šest let. Takže šance na nějakou satisfakci hlavně finančního rázu je opravdu velmi zmenšená,“ říká advokátka stěžovatelů Štěpánka Miková.

Trojice podnikatelů cizincům údajně způsobila škodu ve výši 1,5 milionu korun. Podle ústavního soudce Radovana Suchánka musí policie případ znovu otevřít:

„Policie bude muset řádně prověřit všechna podezření, materiály a okolnosti, které v té věci byly shromážděny a zjištěny.“

Přes zprostředkovatelské firmy prý zaměstnanci ze Slovenska, Rumunska nebo Vietnamu pracovali také pro státní lesy nebo národní parky.

Cizinci tvrdili, že museli vykonávat těžkou práci 10 až 12 hodin denně, dostali jen část platu a měli celkově špatné podmínky. Čelili prý také výhružkám a ponižování.

Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme