Ransdorf trvá na své nevině v kauze údajného pokusu o podvod ve Švýcarsku

Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf se dnes kvůli takzvané švýcarské kauze obhajoval na mimořádné tiskové konferenci. Trvá na své nevině, zveřejnil proto dokumenty, které to mají doložit. Ransdorf a tři Slováci byli na začátku prosince zadrženi v curyšské bance. Podle policistů se pokusili o podvod. Švýcarské státní zastupitelství proti mužům vede trestní řízení kvůli majetkovým deliktům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zesnulý europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Zesnulý europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Ransdorf se dnes označil za nedobrovolného aktéra kauzy. Zopakoval, že podle něj se on ani zbylí muži nedopustili jakékoli kriminální akce:

„Nedopustili jsme se ničeho, co by bylo proti kodexu dobrého chování. Z toho důvodu by bylo dobré, kdyby byly zveřejněny kamerové záznamy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ransdorf trvá na své nevině v kauze údajného pokusu o podvod ve švýcarské bance

Pozadí kauzy přijel vysvětlit Peter Guzmický, bývalý starosta Ivanky pri Nitre. Označil se za jediného organizátora návštěvy banky v Curychu.

Cílem akce podle něj bylo vyjednat setkání se zástupcem banky, který by komunikoval s jejím českým klientem Vladimírem Huňkem. Ten se údajně devět let marně domáhal jednání s bankou, aby se dostal k dědictví po své příbuzné.

Ransdorf chtěl podle Guzmického jen pomoci člověku v nouzi. Doložil to plnou mocí, kterou Huněk Ransdorfa jednáním v bance pověřil.

Dalším důkazem má prý být rozhodnutí českého soudu, které Huňka určilo jako oprávněného dědice. Spisovou značku rozsudku o dědictví, podle které by se dala jeho pravost ověřit, ale Guzmický médiím neposkytl.

Peter Guzmický byl podle Ransdorfa hlavním organizátorem kontroverzní návštěvy ve švýcarské bance | Foto: ČTK

Guzmický se cítí nevinný, k samotnému vyšetřování se ale vyjadřovat nechce. Vyloučil také, že by Ransdorf falšoval nějaké doklady a předkládal je v bance.

„Dostal ode mě kopie v kavárně na setkání před bankou. Pan doktor tedy tyto doklady nikdy nemohl ani falšovat, ani je nikde nepředkládal,“ uvedl.

To říká i sám Ransdorf – odmítá, že by falšoval bankovní dokumenty, a tvrdí, že je dostal do ruky těsně před návštěvou banky.

Vedení KSČM se za Miloslava Ransdorfa v prosinci postavilo a nehlasovalo pro pozastavení jeho členství ve straně.

Kauza Miloslav Ransdorf v curyšské bance | Foto: Český rozhlas

Blanka Černá, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme