E-recepty začnou znovu fungovat zřejmě v březnu, na konopí do týdne

Elektronické recepty na léky by měly začít znovu fungovat zřejmě v březnu. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) chce systém zajistit bez nynějšího poskytovatele služby, společnosti Tronevia. Do konce příštího týdne pak spustí registr pro léky s omezením, tedy na léčebné konopí a léčiva s pseudoefedrinem. Tronevia tvrdí, že ústav nezaplatil za autorské licence, a v polovině prosince systém zablokovala na základně předběžného opatření soudu. Moderní službu tak pacienti teď využívat nemohou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

SÚKL, Státní úřad pro kontrolu léčiv

SÚKL, Státní úřad pro kontrolu léčiv | Foto: Eva Odstrčilová

Lékárníci už tři týdny přijímají pouze papírové recepty. Moderní aplikaci za několik desítek milionů korun společnost Tronevia zablokovala kvůli sporům o autorská práva. Odstranila i některé další databáze.

Podle místopředsedy Grémia majitelů lékáren Petra Krpálka teď SÚKL nemá od lékárníků informace třeba o prodeji a počtu jednotlivých léků. „V současné době lékárny tyto informace z technických důvodů ústavu předávat nemohou,“ potvrdil Českému rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo řeší nefunkční e-recepty a chce ukončit spolupráci s firmou Tronevia. Téma sleduje redaktorka Iveta Vávrová

Do problému se teď vložilo ministerstvo zdravotnictví. Jeho šéf Svatopluk Němeček z ČSSD prohlásil, že se stát nenechá vydírat.

„Jde řekněme o vyjednávací taktiku, která má stát donutit k ústupnosti. Já za sebe chci říct, že stát se bude chovat standardně a že bude hájit zájmy státu i daňových poplatníků, čili ta zakázka nebude realizována, Tronevia už nedostane ani korunu,“ prohlásil ministr.

Podle informací ČRo Tronevia odinstalovala takzvanou integrační vrstvu, přes kterou řídila všechny databáze a registry v ústavu. Kvůli tomu teď údajně nefunguje až 80 procent IT oddělení. Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta ale tvrdí, že úřad neztratil nad svou agendou kontrolu.

„Jsme schopni v poměrně krátké době obnovit webová připojení nebo rozhraní na ty aplikace bez využití té integrační infrastruktury,“ říká Blahuta.

Na podzim ústav tvrdil opak

SÚKL podle Blahuty příští týden spustí registr na léky s omezením, do tří měsíců pak zprovozní elektronický recept. Přitom ještě na podzim tvrdil opak - že se ústav bez služeb Tronevie neobejde. V listopadu proto žádal vládu, aby schválila 50milionovou zakázku bez soutěže na servis jejích systémů, jinak se ústav zhroutí, říká poradce ministra financí Adam Vojtěch.

„Odůvodňoval to tím, že pokud zakázka nebude schválena, tak SÚKL prakticky zkolabuje. Jak je možné, že dva roky to neřešili, zaplatili 30 milionů korun, a dneska nám tvrdí, že jsou schopni si to řešit sami,“ podivuje se Vojtěch.

Právě 30 miliónů Tronevia inkasovala za poslední dva roky za údržbu svých systémů. Firmu přitom založili bývalí zaměstnanci Státního ústavu pro kontrolu léčiv za působení někdejšího ředitele Martina Beneše. Krátce na to firma od ústavu získala první zakázku. Na dotazy Českého rozhlasu ale neodpovídá.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme