Sobotka: Mé heslo bylo dostatečně silné, nenechám se zastrašit

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zadal okamžitý audit bezpečnostních směrnic a postupů na úřadu vlády. Požádal také ředitele NBÚ o maximální spolupráci v oblasti zabezpečení komunikace členů vlády. Sobotka to uvedl v tiskovém prohlášení. Odmítl v něm i spekulace některých médií týkajících se zabezpečení jeho soukromé e-mailové schránky, která byla předmětem útoku hackerů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Mé heslo bylo dostatečně silné a splňovalo všechna bezpečnostní pravidla poskytovatele,“ zdůraznil premiér v prohlášení. „Stal jsem se jednou z mnoha obětí hackerů, kteří se snaží svými kriminálními činy narušovat soukromí občanů, krást soukromá data a poničit životy nás všech,“ dodal.

Opakovaný útok neonacistů spojený podle něj s manipulacemi a snahou o dehonestaci a vydírání vnímá premiér jako útok na hodnoty, které ve veřejném životě dlouhodobě prosazuje. „Jde o útok na základní principy demokratické společnosti, založené na svobodě, toleranci a dodržování lidských práv,“ uvedl Sobotka.

V prohlášení také zdůraznil, že se útoky ze strany neonacistických skupin nenechá nijak zastrašit nebo ovlivnit. „Po konzultaci s bezpečnostními experty budou realizovány nutné kroky, které mají posílit bezpečnost komunikace předsedy vlády a členů vlády,“ uvedl.

Sobotka informoval, že zadal okamžitý audit bezpečnostních směrnic a postupů na Úřadu vlády a identifikaci možných slabých míst. „Požádal jsem také ředitele NBÚ o maximální spolupráci v oblasti zabezpečení komunikace členů vlády,“ uvedl dále premiér v prohlášení.

Úřad vlády ČR dnes také vydal prohlášení, ve kterém zdůraznil, že při nakládání s utajovanými materiály striktně dodržuje bezpečnostní režim, který je pro materiály takové povahy stanoven.

„Na e-mailovou adresu předsedy vlády Bohuslava Sobotky nebyl nikdy zaslán materiál v utajovaném režimu. Takový postup při nakládání s utajovanými informacemi není možný a vylučuje jej bezpečnostní režim, který je Úřadem vlády ČR dodržován,“ píše se v prohlášení.

První várku e-mailů premiéra zveřejnili hackeři na internetu minulý týden. Jde o zprávy, ve kterých se projednávají státní i soukromé záležitosti. Nabourání e-mailu ministerského předsedy vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Na premiéra zaútočili hackeři také loni v prosinci, kdy jeho twitterový účet zahltili nenávistnými příspěvky, které mířily proti uprchlíkům.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme