Brusel musí podle Sobotky tlačit na Turecko, aby plnilo dohody s EU

Pokud má Evropská unie zvládnout uprchlickou krizi a boj s terorismem, potřebuje podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD silnější společnou zahraniční a bezpečnostní politiku. Předseda vlády to řekl po jednání se šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou. Italskou političku Sobotka také vyzval k většímu tlaku Evropské komise na Turecko, aby bránilo nelegální migraci do Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka jednal v Paze s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou

Premiér Bohuslav Sobotka jednal v Paze s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou | Zdroj: ČTK

Evropská unie se s Ankarou dohodla, že Turci budou důsledněji potírat pašeráky uprchlíků a zadrží co nejvíce migrantů na svém území. Za to jim EU slíbila vyplatit v příštích letech v přepočtu přes 80 miliard korun a otevřít některé další kapitoly přístupových jednání.

„Požádal jsem paní Mogherini, aby skutečně kontrole plnění závazků na turecké straně Evropská komise věnovala prioritní pozornost,“ uvedl Sobotka. Na příštím evropském summitu v únoru ho bude zajímat, zda Turecko tyto závazky plní a jestli skutečně přispívá k tomu, aby se podařilo lépe regulovat migrační tlak namířený na Evropu.

„Je samozřejmě mnohem jednodušší zabránit tomu, aby lodě pašeráků lidí odplouvaly z Turecka. Je mnohem horší zadržet tyto lodě už v okamžiku, kdy na moře vyplují. To znamená, že Turecko má reálné nástroje pro to, aby zasáhlo proti pašeráckým sítím na svém území, a je potřeba, aby Evropská komise na tom trvala,“ řekl český premiér.

Zaorálek: Útoky na ženy v Německu potvrzují potřebu lepší kontroly hranic EU

Číst článek

S Mogheriniovou se také shodli na tom, že pokud má Evropa zvládnout všechny krize, například migrační nebo boj s terorismem, potřebuje silnější společnou zahraniční a bezpečnostní politiku. Vláda je podle něj připravena podporovat návrhy, které k tomu povedou.

Sobotka Zdůraznil i český zájem dotáhnout do konce projekt společné evropské pohraniční a pobřežní stráže. Vláda podporuje návrh, který dala na stůl Evropská komise, uvedl.

ČTK, ČRo, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme