Lékaři můžou opět předepisovat konopí na e-recept, SÚKL obnovil potřebnou aplikaci

Ode dneška mohou lékaři znovu předepisovat léčebné konopí na elektronický recept. Státní ústav pro kontrolu léčiv obnovil aplikaci, která byla několik týdnů mimo provoz a to kvůli neshodě s dodavatelem softwaru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

konopí

konopí | Foto: Fotobanka Stock Exchange

„Abychom zajistili dostupnost konopí pro léčebné použití pro indikované pacienty, je po přechodnou dobu možnost konopí předepisovat a vydávat na tzv. recepty s modrým pruhem, čili listinné recepty na návykové látky,“ řekl Českému rozhlasu ředitel ústavu Zdeněk Blahuta.

Lékaři a lékárníci budou k aplikaci přistupovat přes webové stránky – provedou registraci a ústav je poté prověří. Elektronické recepty na léky a centrální úložiště by měly podle ředitele Blahuty začít znovu plně fungovat zřejmě v březnu.

Elektronické recepty přestaly fungovat v polovině prosince, a to kvůli sporu mezi státem a dodavatelem softwaru. Tím byla firma Tronevia, kterou založili bývalí zaměstnanci Státního ústavu pro kontrolu léčiv za působení někdejšího ředitele Martina Beneše. Krátce na to firma od ústavu získala první zakázku.

Tronevia tvrdí, že ústav nezaplatil za autorské licence, a systém zablokovala na základě předběžného opatření soudu. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD poté prohlásil, že stát se nenechá vydírat a Tronevia už žádné peníze nedostane. Následně vydal výjimku na předepisování konopí pomocí tradičních papírových receptů.

ČRo, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme