Česko je podle Sobotky připraveno pomoct rodině, které v Norsku odebrali dítě

Česko je připraveno poskytnout podporu rodině, které norský úřad Barnevernet odebral devítiměsíční dceru. Prohlásil to premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD, který se dnes kvůli kauze sešel s ředitelem Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeňkem Kapitánem a poslankyní Jitkou Chalánkovou z TOP 09.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) | Zdroj: Reuters

České úřady poskytnou veškerou pomoc, kterou jim umožňuje mezinárodní právní rámec, pokud o to rodiče holčičky požádají.

„Jednou z možností je přímé jednání Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí s norským úřadem sociálněprávní ochrany dětí Barnevernet,“ citoval premiéra mluvčí Úřadu vlády Martin Ayrer. Nyní se čeká na reakci rodiny a její oficiální souhlas.

Devítiměsíční dítě trpí genetickou poruchou, je na umělé ledvině a čeká na transplantaci. Barnevernet ho odebral české matce a norskému otci před několika týdny, mohou ho vidět dvakrát týdně na hodinu. Nyní chce sociální úřad děvčátko přemístit do jiné nemocnice blíž k pěstounům.

Barnevernet chce údajně odebrat rodičům nemocné miminko | Foto: Petiční výbor

Podle Jitky Chalánkové, na kterou se rodina obrátila, rozhodl Barnevernet o odebrání dítěte ve chvíli, kdy už se situace v rodině stabilizovala. Poslankyně navíc považuje za nevhodný přesun dítěte do jiné nemocnice i jeho držení ve zdravotnickém zařízení.

„Péči rodičů je možné v současné chvíli realizovat tak, že by si mohli holčičku denně brát minimálně na 12 hodin domů a 12 hodin by byla právě na umělé ledvině,“ uvedla Chalánková.

Matka holčičky Lidovým novinám řekla, že sociální služba zdůvodnila odebrání tím, že rodiče nemají s dcerou dostatečně rozvinutý kontakt a mají s ní špatný vztah. Matka a otec předtím uvedli, že pokud bude léčba pro dítě náročná a nebude ho zvládat, ukončí ji. Barnevernet to bral nejspíš jako odmítání léčení, vyplývá z matčina vyjádření.

Česká diplomacie už řeší podobný případ, v němž norské úřady rozhodly o odebrání dvou chlapců z péče jejich matky Evy Michalákové.

ČRo, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme