Zadržovaný Alí Fajád se brání vydání do USA. Chce, aby se Pelikán obrátil na Nejvyšší soud

Libanonec zadržovaný v Česku Alí Fajád využil jedné z posledních možností, jak zabránit svému vydání do Spojených států amerických. Tento týden se obrátil na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), po němž chce, aby věc předložil Nejvyššímu soudu. Američané Fajáda podezřívají z napojení na kolumbijské teroristy a obchodování se zbraněmi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) | Foto: Noemi Fingerlandová | Zdroj: Český rozhlas

Fajáda a další dva muže česká policie zadržela před dvěma lety. Následně soudy rozhodly, že podezřelí mají být vydáni do USA.

Poslední slovo má teď ministr spravedlnosti, který se může obrátit na Nejvyšší soud, aby případ ještě prozkoumal. Právě to chce Fajádův advokát Vladimír Řičica.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji v případu Alího Fajáda natáčela redaktorka Markéta Chaloupská

„Mám za to, že záruky respektive ujištění ze strany Spojených států jsou naprosto nedostatečné. Z toho důvodu jsem podal podnět ministru spravedlnosti, aby předložil věc Nejvyššímu soudu k rozhodnutí,“ řekl Řičica.

Mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová uvedla, že podnět na ministerstvo dorazil tento týden v pondělí. „Ve věci extradice pan ministr zatím nerozhodl,“ konstatovala.

Fajádovo jméno je zajímavé i kvůli možné souvislosti s loňským zmizením pětice Čechů v jižní části údolí Bikáa v Libanonu. Ve skupině byl i jeho advokát Jan Š. a kromě toho taxikář, který Čechy vezl a sám je rovněž pohřešován, je Fajádův příbuzný.

Český rozhlas nedávno upozornil, že Fajád zřejmě pracoval pro libanonskou vojenskou tajnou službu a některá média spekulují, že únos Čechů mohl být jakousi pojistkou pro to, aby Fajád nebyl vydaný do Spojených států.

Úřady případ nechtějí oficiálně komentovat. „Pátrání po skupině Čechů zmizelých v Libanonu stále pokračuje. Česká diplomacie i zpravodajské služby případu věnují maximální pozornost. Vzhledem k bezpečnosti a citlivosti celého případu a i vzhledem k tomu, že nechceme vyšetřování žádným způsobem ohrozit, nebudeme se k této věci dále vyjadřovat,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Ministr Pelikán má na rozhodnutí o tom, jestli se kvůli Fajádovu případu obrátí na Nejvyšší soud, ještě dva měsíce.

ČRo, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme