V Praze demonstrovaly desítky lidí proti norskému úřadu Barnevernet

Desítky lidí v Praze demonstrovaly proti norské sociální službě Barnevernet. Ta je podle organizátorů protestu odpovědná za neoprávněné odebírání dětí českým rodičům. Je to další z řady demonstrací, které začaly 6. ledna v norském Oslu a pokračovaly i v dalších městech v Evropě a Americe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Praze protestují proti postupu norské sociální služby Barnevernet

Lidé v Praze protestují proti postupu norské sociální služby Barnevernet | Zdroj: ČTK

Asi dvě stovky lidí se nejprve sešly hodinu po poledni před norským velvyslanectvím v Praze. Zhruba po hodině se pak zástup vydal směrem k budově norských fondů. Lidé skandovali hesla jako třeba „Hanba Norsku!“ nebo „Vraťte uloupené děti!“.

Cílem akce bylo podle organizátorů to, aby norský sociální úřad přestal odebírat děti například bez důvodu nebo v málo podložených případech.

Podle jedné z organizátorek akce Jordanky Jiráskové by Norové měli projednat všechny případy, které se odehrály a které jsou podle ní do očí bijící nespravedlností. „Aby se děti vrátily zpátky k rodičům a začalo se to všechno znovu. Vrátit všechny děti, které byly neoprávněně odebrané a už to dál tímhle stylem nedělat,“ řekla Českému rozhlasu.

V Česku jitří emoce nový případ nemocného devítiměsíčního děvčátka, které sociální služba Barnevernet odebrala před pár týdny české matce a norskému otci. Úřady to zdůvodnily údajně nedostatečně vyvinutým kontaktem s potomkem.

Velkou pozornost na sebe strhl i případ sourozenců Michalákových. Jejich matka přišla kvůli norskému rozhodnutí o rodičovská práva. Toho mladšího navíc chtějí Norové poslat k adopci. Matka prostřednictvím svých obhájců podala odvolání. Případ se řeší už čtvrtým rokem.

Lidé v Praze protestují proti postupu norské sociální služby Barnevernet | Foto: ČTK

Veronika Malá, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme