Vláda by měla přitvrdit při jednáních s norským úřadem Barnevernet, řekl Zeman

Vláda by podle prezidenta Miloše Zemana měla přitvrdit při jednáních s norskou sociální službou Barnevernet. Zeman to řekl v rozhovoru pro Blesk.cz. Kabinet se podle něj může účastnit řízení u Evropského soudu pro lidská práva nebo může protestovat u agentur OSN. Další možností je podle Zemana i odvolání českého velvyslance v Norsku ke konzultacím. Takové kroky ale podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD případy odebírání dětí tamní sociální službou nevyřeší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo norské sociální služby Barnevernet

Sídlo norské sociální služby Barnevernet | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

„Samozřejmě, že by se po čase vrátil. Ale jednak je to symbolické gesto, výraz protestu naší republiky, a kromě toho velvyslanec by měl být instruován, aby u norské vlády podnikl další protestní akce, které zatím provedené nebyly,“ řekl Zeman pro Blesk.cz.

Prezident předpokládá, že tuto možnost probere s ministrem zahraničí i předsedou vlády. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD má tlak vlády na Norsko za dostatečný. Odvolání českého velvyslance ke konzultacím by podle něj nic nevyřešilo.

„Kdybychom odvolali velvyslance, tak naši občané v Norsku zůstávají, ty nemůže odvolat společně s velvyslancem. My potřebujeme s Nory mluvit - tak jako já jsem se sešel s norskou premiérkou,“ řekl Sobotka.

Zároveň zdůraznil, že diplomatickým tlakem už česká vláda výsledku dosáhla: „Protože norská ministryně pro děti a rovné příležitosti už prohlásila, že provede určitou kontrolu vzorku rozhodnutí Barnevernetu.“

V Česku jitří emoce nový případ nemocného devítiměsíčního děvčátka, které sociální služba Barnevernet odebrala před pár týdny české matce a norskému otci. Úřady to zdůvodnily údajně nedostatečně vyvinutým kontaktem s potomkem.

Velkou pozornost na sebe strhl i případ sourozenců Michalákových. Jejich matka přišla kvůli norskému rozhodnutí o rodičovská práva. Toho mladšího navíc chtějí Norové poslat k adopci. Matka prostřednictvím svých obhájců podala odvolání. Případ se řeší už čtvrtým rokem.

Proti norské sociální službě Barnevernet pak v sobotu demonstrovaly v Praze zhruba dvě stovky lidí. Byla to další z řady demonstrací, které začaly 6. ledna v norském Oslu a pokračovaly i v dalších městech v Evropě a Americe.

Veronika Malá, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme