Šéfka ERÚ odvolala Nehodu, který dal podporu obnovitelným zdrojům

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková odvolala z funkce místopředsedu pro regulaci Jana Nehodu. Oba se dohodli na ukončení jeho pracovního poměru dohodou. Nehoda vypsal v nepřítomnosti Vitáskové podporu obnovitelným zdrojům energie pro letošní rok. A to až 42 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Vitásková

Alena Vitásková | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Vzhledem k tomu, že je to funkce jmenovaná, tak se důvody sdělovat nemusí. A tak se i rozhodla (Vitásková – pozn. red.), že důvody sdělovat nebude. Samozřejmě že to souviselo s jejich vzájemnou spoluprací. Paní předsedkyně dospěla k názoru, že spolu dále spolupracovat nemohou,“ říká mluvčí úřadu Jiří Chvojka.

Situací v úřadu se měla zabývat vláda. Kvůli nepřítomnosti ministra průmyslu Jana Mládka z ČSSD to ale odložila.

„Solární rozhodnutí z minulosti má nejhorší dopad na celou naši ekonomiku. Bude nás to stát tisíc miliard. Tak to bohužel je. Co k tomu paní Vitáskovou vedlo, netuším,“ uvedl vicepremiér Andrej Babiš z hnutí ANO.

Vitásková odmítala podporu vypsat celý loňský podzim. ERÚ v polovině listopadu rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR pro rok 2016 vyplacena podpora nebude, protože by tím úřad překročil zákon. ERÚ podporu vypsal až na základě nařízení vlády těsně před koncem roku.

Vitásková byla tou dobou na dlouhodobé dovolené v zahraničí, a tak rozhodnutí podepsal právě Nehoda. Vitásková minulý týden uvedla, že o záměru Nehody podepsat podporu nevěděla.

Od začátku letošního roku je ve vedení ERÚ nesoulad mezi služebním a energetickým zákonem. Poslanci totiž nestihli schválit novelu energetického zákona, podle níž by Vitásková skončila ve funkci až do konce příštího roku.

Podle ministerstva vnitra tak šéfka ERÚ od začátku roku patří pod služební zákon, což měla dnes potvrdit vláda. Vitásková to odmítá. V pátek řekla, že služební slib nesloží. Pokud by šéfka ERÚ skutečně pod služební zákon přešla, nemohla by fakticky funkci vykonávat. Čelí totiž obvinění a obžalobě.

Vitásková chce další kroky konzultovat s prezidentem Milošem Zemanem. Ten je jediný, kdo ji může odvolat.

Lenka Jansová, Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme