Vláda schválila návrhy na přísnější ochranu hranic EU, včetně zřízení pohraniční a pobřežní stráže

Vláda dnes podpořila balík návrhů Evropské komise na přísnější ochranu hranic osmadvacítky před přílivem migrantů. Balík, který Evropská komise vydala na konci loňského roku, mimo jiné obsahuje zřízení Evropské pohraniční a pobřežní stráže. Ochranu hranic by mělo posílit minimálně 1500 členů nové pohraniční stráže.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové rakouské armády střeží skupinu migrantů čekající na hranicích ve Spielfeldu

Členové rakouské armády střeží skupinu migrantů čekající na hranicích ve Spielfeldu | Zdroj: Reuters

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD) informoval, že balík návrhů z dílny Evropské komise obsahuje několik návrhů, klíčové pro budoucnost osmadvacítky jsou ale tři – návrh na zřízení Evropské pohraniční a pobřežní stráže, změny Schengenského hraničního kodexu a zřízení Evropského cestovního dokladu pro návraty.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že Česká republika od začátku migrační krize prosazuje ochranu vnější hranice EU, a proto balík opatření vláda velmi vítá. Česko by mělo do strážních sil vyslat několik desítek policistů a odborníků celní správy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká vláda schválila návrhy Evropské komise ke zpřísnění ochrany hranic, hostem ČRo byl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

„Česká vláda považuje zřízení společné evropské stráže za zásadní evropskou prioritu při řešení migrační krize. Sdílená odpovědnost je alternativou vůči stavění plotů a zavírání hranic mezi členskými státy,“ uvedl Prouza.

Součástí nově vytvořeného systému ochrany vnějších hranic by podle něj měl být Návratový úřad, který by se zabýval návratem neúspěšných žadatelů o azyl do země jejich původu.

„Vláda podpořila nejen vznik evropské pohraniční stráže, ale také daleko větší důraz na vracení těch lidí, kteří jsou v Evropě ilegálně. A to si myslím, že je důležité,“ zdůraznil Prouza. Návrh Komise podle něj technicky řeší aspekty identifikace některých osob, které na evropském území pobývají nelegálně tak, aby byl jejich návrat do zemí původu snazší a rychlejší.

Česká vláda má podle něj zájem na tom, aby jednání postupovalo co nejrychleji. „Pokud nezačne fungovat ochrana evropské hranice a pokud se nepodaří omezit příliv uprchlíků, obávám se, že dojde na požadavky bavorských politiků uzavřít německou hranici,“ poznamenal.

„Ale samotná německá vláda v Berlíně říká, že by to bylo až to poslední zoufalé řešení. A zatím chtějí tlačit na to, aby se uzavřela vnější evropská hranice,“ dodal.

Návrh Evropské komise se týká také revize Schengenského kodexu. „Jeho cílem je především reagovat na fenomén tzv. zahraničních bojovníků, tedy občanů EU, kteří vycestují do třetí země, v níž se účastní bojového výcviku či přímo bojových akcí a následně se vrací zpět do Unie. Obsahem návrhu je proto důslednější kontrola občanů EU, kteří vstupují do Unie,“ naznačil Prouza.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme