Kriminalita v ČR loni klesla o 14 procent, pachatelé se přesunuli do kyberprostoru

Kriminalita v Česku loni podruhé za sebou klesla, a to o 14 procent. Celkem pachatelé v loňském roce spáchali přes 247 tisíc trestných činů, více než polovinu těchto případů policisté objasnili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Desítky kamionů zkontrolovali v uplynulém týdnu dopravní policisté v Hradci Králové

Desítky kamionů zkontrolovali v uplynulém týdnu dopravní policisté v Hradci Králové | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Podle náměstka policejního prezidenta Zdeňka Laubeho poklesla kriminalita na celém území republiky:

„Došlo k poklesu o 18 procent v takových krajích, jako je Moravskoslezský, Ústecký a Středočeský kraj. Pozitivní je i pokles kriminality na území hlavního města Prahy, kdy na první pohled minus 10,8 procenta může vypadat málo. Pokud bychom to ale převedli na skutky, tak je to 7733 skutků, což je absolutně nejvíc z celé republiky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Kriminalita v Česku se v roce 2015 meziročně snížila o více než 14 %. Statistiky zveřejněné Policií ČR komentuje plukovník Michal Mazánek, ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. Moderuje Veronika Sedláčková.

Kriminalita se podle policistů snížila díky ekonomickému růstu, klesající nezaměstnanosti nebo zlepšující se životní úrovni. Lidé také mají lépe zabezpečené objekty.

„Je tu i nová generace pachatelů, která se více pohybuje v kyberprostoru. Ke klasickým krádežím proto nedochází v takové míře. Je těžší prodávat odcizené věci, protože jsou nově nastavená pravidla v bazarech. Samozřejmě nemůžu vynechat i dobrou práci policistů,“ doplňuje ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Michal Mazánek.

V Česku se loni stalo 155 vražd, což byl meziroční pokles o pět případů. Počet nejbrutálnějších trestných činů byl loni nejnižší od roku 2000. Tehdy se stalo 279 vražd. Z loňských případů zatím policisté nevyřešili 20 vražd.

Podle Mazánka podobně jako v předchozích letech převažovaly vraždy motivované osobními vztahy nebo při potyčkách pod vlivem alkoholu nebo drog.

Policie loni stíhala téměř 102 000 lidí, což je zhruba o 12 600 méně než v roce 2014. Více než polovinu stíhaných tvořili recidivisté, kteří se zaměřují hlavně na majetkovou trestnou činnost.

Moravská Třebová mění část strážníků včetně velitele. Pořádek ve městě by to ohrozit nemělo

Číst článek

Letos se chce policie zaměřit na kyberkriminalitu. Plánuje se dokončení speciálního útvaru na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Za další důležité oblasti pro letošní rok Laube označil řešení závažné hospodářské trestné činnosti, drogové kriminality, nelegálního hazardu či trestné činy páchané na seniorech. Policie podle něj chce být důrazná také na kontroly skladování a zpracování nebezpečných odpadů nebo při boji proti převaděčům uprchlíků.

Během čtyř let chce policie přijmout na 4000 nových policistů. Podle Mazánka je to rozhodnutí zcela na místě:

„My jsme dnes prezentovali nějaká čísla, to ale nic nevypovídá o kriminalitě, o které ‚nevíme‘ – o latentní kriminalitě. Trestná činnost bude do budoucna daleko sofistikovanější, páchána v kyberprostoru. Čím dál složitější budou i hospodářské kauzy. Posílení je proto namístě. Nejedná se pouze o službu kriminální policie a vyšetřování, potřebujeme působit i preventivně – mít dostatečně policistů na ulicích,“ dodává Mazánek.

Registrovaná a objasněná kriminalita | Foto: Český rozhlas

Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová, Jan Rokyta ml. Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme