Pozemkový úřad žaluje rozhodnutí své pobočky kvůli restituci maltézským rytířům

Vydání nezastavěných pozemků v pražské Březiněvsi řádu maltézských rytířů odstartoval spor uvnitř Státního pozemkového úřadu. Ten podal vůbec první žalobu proti rozhodnutí svého krajského pracoviště v Praze

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Erb řádu Maltézských rytířů na fasádě kostela San Giovannino dei Cavalieri ve Florencii

Erb řádu Maltézských rytířů na fasádě kostela San Giovannino dei Cavalieri ve Florencii | Foto: GNU General Public License, verze 1.2, Sailko

Pražské pracoviště pozemkového úřadu vydalo v restituci nezastavěných 8000 metrů čtverečních v pražské Březiněvsi suverénnímu řádu maltézských rytířů.

Nadřízený pozemkový úřad kvůli tomuto rozhodnutí podal na svou pobočku žalobu, aby se vyloučily případné pochybnosti o rozhodnutí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor pracovišť Státního pozemkového úřadu kvůli restituci řádu maltézských rytířů skončí u soudu, informuje Jaroslav Gavenda

„Ústředí Státního pozemkového úřadu skutečně má možnost podle správního řádu využít opravné prostředky a ve stanovené lhůtě podat žalobu proti rozhodnutí krajského pozemkového úřadu,“ potvrdila Českému rozhlasu šéfka úřadu Svatava Maradová.

Pobočka trvá na svém

„Krajský pozemkový úřad pro hlavní město Prahu je srozuměn se žalobou Státního pozemkového úřadu, plně je respektuje, ale na svém rozhodnutí si nadále trvá. Je přesvědčen, že soud rozhodne o správnosti jeho postupu,“ uvedla mluvčí Státního pozemkového úřadu Monika Machtová.

„V rámci správního řízení byl shromážděn ze strany krajského pracoviště rozsáhlý důkazní materiál, ze kterého vyplývá oprávněnost restituce v tomto případě,“ dodala.

'Dvojjediná role' pozemkového úřadu

První náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa celý spor vysvětluje dvojjedinou rolí Státního pozemkového úřadu, který vznikl sloučením Pozemkového fondu a pozemkových úřadů.

„Státní pozemkový úřad je tak zároveň správním úřadem, který rozhoduje o jednotlivých podáních v případě církevních restitucí, ale zároveň vystupuje i jako zástupce vlastníka - České republiky,“ řekl Jirsa Českému rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O žalobě SPÚ na jednu z poboček a procesu církevních restitucí mluvil 1. náměstek MZe Jiří Jirsa

„A to je tento případ, kdy krajský pozemkový úřad rozhodoval ve správním řízení a neshledal důvody pro nevydání. Nicméně zástupce vlastníka, centrála pozemkového úřadu, s posouzením tohoto případu nesouhlasila z důvodu péče řádného hospodáře. Vzhledem k tomu, že se jedná o dost komplikované právní otázky, tak se rozhodla, že je vhodnější, aby tento případ řešil nezávislý soud,“ vysvětlil Jirsa.

Maltézský řád požádal v rámci vyrovnání se státem o 180 hektarů v pražských čtvrtích Březiněves a Ďáblice. Ke konci listopadu pozemkový úřad rozhodl o 126 hektarech, u 24 hektarů řízení zastavil a pozemky nevydal, neboť jsou ve vlastnictví fyzických a právnických osob.

Sporných zůstává ještě 8000 metrů čtverečních, které chce nechat Státní pozemkový úřad prověřit. Samotný řád maltézských rytířů se k situaci zatím nevyjádřil.

Celkem už Státní pozemkový úřad projednal ke konci loňského roku 95 procent všech žádostí církví o vydání zemědělských pozemků. Víc než 44 tisíc z nich už církve v rámci majetkového vyrovnání se státem získaly zpět. Požadují přitom vydání zhruba 110 tisíc pozemků. Státní úřad dnes také uvedl, že už jednal ve víc než třech stovkách soudních sporů o určení vlastnického práva státu.

Soudní spory - církevní restituce | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

ČRo, mkp, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme