Česko by mohlo po letech dokončit miliardový prodej bitevních letadel L-159 Iráku

Česká republika by mohla po letech dokončit prodej nepotřebných bitevních letadel L-159 Iráku. Už dohodnutý obchod za zhruba čtyři miliardy korun blokuje Velká Británie. Ta by ale mohla během dnešní návštěvy britského premiéra Davida Camerona v Praze ustoupit. Českému rozhlasu to řekly dva vysoce postavené zdroje. S Cameronem bude podle nich o obchodu jednat premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD a Česko si prý dělá dost velké naděje, že by Cameron mohl britské veto stáhnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

L-159 nad mraky

L-159 nad mraky | Foto: Jan Kouba

Irák chce koupit 15 letounů L-159, které vyrobila firma Aero Vodochody. Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO už dříve potvrdil, že cena by se měla pohybovat kolem čtyř miliard korun.

Irák chce letadla nasadit do bojů proti teroristům z takzvaného Islámského státu. Dodávku strojů ale zablokovali Britové kvůli tomu, že v letadlech je namontován britský výstražný radarový systém RWR (Radar Warning Receiver). Ten pilota varuje v případě, že ho zaměří protivníkův radar.

Cameron bude v Praze jednat o svých požadavcích na omezení přistěhovalectví z EU

Číst článek

Británie tvrdila, že se bojí rizika, že by tento sofistikovaný systém mohl padnout do rukou teroristů, a proto požadovala, aby byl z letadel vymontován. Iráčané ale bez něj letouny nechtějí, jak loni upozornil server Aktuálně.cz.

Cameron by prý dnes mohl v Praze podle dvou zdrojů Českého rozhlasu ustoupit, i když to stále není jisté. Česko se nepotřebná letadla marně snaží prodat už několik let.

Bitevník L-159 | Foto: Český rozhlas

V Aeru Vodochody začaly úpravy bitevníků L-159 pro iráckou armádu | Foto: Evelyna Kulíšková

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme