Novým předsedou Strany zelených se stal Matěj Stropnický

Stranu zelených nově povede pražský zastupitel a bývalý náměstek primátorky Matěj Stropnický. V dnešní volbě na sjezdu zvítězil již v prvním kole nad starostou Prahy 4 Petrem Štěpánkem a učitelem Janem Šlechtou. Ve funkci Stropnický vystřídá Janu Drápalovou, která zelené vedla přes rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matěj Stropnický se stal novým předsedou Strany zelených

Matěj Stropnický se stal novým předsedou Strany zelených | Zdroj: ČTK

Stropnický získal 117 hlasů z celkových 222, k vítězství potřeboval 112 hlasů. Štěpánek dostal 97 hlasů, Šlechta šest.

„Diskuse byla hodně ostrá, trvala celé odpoledne. Zaslechl jsem hodně kritiky, měl jsem silného soupeře, kterého si navíc vážím. Výsledek je hodně těsný. To je pro mě zpráva, že zelení chtějí velký krok kupředu, a ten já jsem nabízel v projevu,“ komentoval výsledek volby Stropnický.

Na sjezdu dále zvolili první místopředsedkyně, kterou musí být podle stanov žena. Stala se jí ústecká zastupitelka a lékařka Irena Moudrá Wünschová, která se chce ve vedení věnovat především regionální politice. Delegáti jí dali 136 hlasů.

Wünschová v boji o místopředsednické křeslo porazila svou jedinou protikandidátku, zastupitelka zelených v Praze 2 Moniku Horákovou. Delegáti teď volí zbytek předsednictva, které je sedmičlenné.

Stropnický střídá brněnskou komunální političku Janu Drápalovou, která předsednický post neobhajovala. Chce se věnovat tématům na jižní Moravě. „Věřím, že si je Matěj vědom, jak odpovědnou roli na sebe přijímá a že ji zvládne dobře,“ řekla Drápalová.

V minulosti vedl zelené Ondřej Liška, před ním Martin Bursík, který už ale stranu opustil.

Ve svém kandidátském projevu Matěj Stropnický zdůraznil, že zelení nepatří mezi politické obchodníky. „Jsme a musíme být schopni kompromisu. Kompromis je křehký stav, vyjednávat musíme téma od tématu, otázku po otázce, ba chvílemi slovo od slova. Odmítáme ale v politice obchodovat,“ prohlásil.

Jeho protikandidát Štěpánek zdůraznil podporu vedení krajů během podzimních voleb. „Jako vedení budeme konzultovat kraje a jejich lídry, abychom v příštím tři čtvrtě roce šli ven s tématy, která budou ne nejlepší pro Stranu zelených jako celek, ale pro všechny, kdo kandidují v krajích, tak aby ta témata volby v krajích podporovala,“ uvedl.

Třetí kandidát na předsedu Jan Šlechta se ve svém projevu příliš nevěnoval tomu, proč by právě on měl vést stranu, ale vzpomínal spíš na minulost. Řekl třeba, že jeho první dívka v posteli byla z Otrokovic, za což si vysloužil od moderátora debaty pokárání.

ČRo, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme