Piráty stíhá kvůli odkazům na webu policie. Strana prý případný soudní spor uvítá

Policie začala stíhat Českou pirátskou stranu. Piráti totiž provozují web s odkazy, na kterých se dají přehrát seriály, tedy autorsky chráněný obsah. Strana se brání, že chtěla webem poukázat na podle ní absurdní výklad autorského zákona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfredaktorka ruského internetového zpravodajského serveru Lenta byla propuštěna kvůli extremismu. A tak se i s podřízenými sbalila a přestěhovala do Lotyšska

Šéfredaktorka ruského internetového zpravodajského serveru Lenta byla propuštěna kvůli extremismu. A tak se i s podřízenými sbalila a přestěhovala do Lotyšska | Foto: Fotobanka RGBStock

Piráti se domnívají, že policie zahájila stíhání na základě upozornění České protipirátské unie. Ředitelka unie Markéta Prchalová to nepotvrdila ani nevyvrátila.

„Tahle věc není ještě z vyšetřovatelského hlediska uzavřená a my se zásadně nevyjadřujeme k otevřeným případům,“ řekla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stíhání České pirátské strany informovala redaktorka Evelyna Kulíšková

Piráti případný soudní spor uvítají. Podle Mikuláše Ferjenčíka z Pirátské strany se v Česku nevykládá autorský zákon správně. Piráti trvají na tom, že sdílet odkaz není zločin. A na to chtějí upozornit, mimo jiné v rámci tohoto sporu.

V minulosti se totiž před trestní senát dostalo hned několik podobných případů. Podmíněný trest třeba dostal nezletilý student z Liberecka, který sdílel odkazy na filmy. Česká pirátská strana se ho tehdy zastala, trest ale nakonec potvrdil i Ústavní soud.

Ferjenčík si myslí, že tentokrát by to mohlo dopadnout jinak – proto, že se posunula judikatura Evropského soudního dvora i proto, že podání k Ústavnímu soudu ze strany studenta nebylo, jaké být mohlo.

„Skutečně nejsme přesvědčení, že ta právní argumentace byla natolik kvalitní, aby ten Ústavní soud přesvědčila. Ty lidi, když na to nemají peníze a kapacitu, tak mají i horší šanci u soudu,“ uvedl Ferjenčík.

Policie nechtěla případ kvůli vyšetřování blíže komentovat. Potvrdila jen, že pražští kriminalisté zahájili trestní stíhání právnické osoby, kterou viní z porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme