Ale, stout nebo porter? Malé pivovary šíří povědomost o pivních stylech

Každý Čech sice ročně vypije více než 140 litrů piva, v pivních stylech se ale našinci zatím stále moc nevyznají. Změnit se to snaží v posledních letech malé pivovary, které na trhu bodují s nejrůznějšími speciály. Mnohé navazují i na tradiční recepty předků.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ležácké tanky v pivovaru Lobeč

Ležácké tanky v pivovaru Lobeč | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

„Belgický trippel je trapistický ale, je silný a pije se ve třetinkách,“ trpělivě vysvětluje sládek Tomáš Fencl.

V malém pivovaru v Lobči na Kokořínsku připravuje celkem sedm různých piv v trochu nevšedně položeném pivním sklepě.

„Sklep máme v patře, takže se do něj jde po schodech. Je částečně zakopán, protože jsme ve svahu,“ popisuje Fencl.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku se daří malým pivovarům, ale i pivotékám ve městech. U pivařů slaví úspěch s nejrůznějšími speciály. Více Eva Rajlichová

V Lobči se povedlo vaření piva obnovit před několika měsíci. Hostům ho nabízí přímo ve výčepu. Při čtení nápojového lístku tu najdete označení jako ale, stout nebo porter.

Pokud byste si nevěděli rady, hostinští vás rádi poučí. Jde o pivní styly, na které se menší pivovary specializují. V Česku přitom byla kdysi podobná nabídka běžná.

„Jeden pán mi říkal: Proč vlastně český pivovar vaří taková piva? Odpověděla jsem, že v našem pivovaru je třeba stout trochu nová záležitost, ale jeho ‚bratranec‘ porter se tu vařil už před sto lety, a lobečské pivo bylo právě tím tmavým, silným pivem porterem známé,“ říká Jana Myšková Prouzová.

Za pípou se střídá s manželem Pavlem, který dodává, že naši předkové měli co do rozmanitosti pivních stylů mnohem větší fantazii.

„Reagovali třeba na roční období. V zimě se vařila piva silnější, v létě slabší. Ještě v polovině 19. století se v Čechách pracovalo s divokou kvasinkou a piva se velmi podobala pivům z Belgie.“

Pro různost piva byl devastující komunistický režim. Rozlišování piv se zredukovalo na desítku nebo dvanáctku, asi jediným „výstřelkem“ bylo černé pivo.

O renesanci pivní kultury svědčí v posledních letech nejen rozvoj malých pivovarů, ale třeba i pivoték ve městech.

Ležácký tank | Foto: Eva Rajlichová

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme