Volby, nebo kalašnikov, naznačil Zeman, jak se zbavit premiéra. Hloupá slova, reagoval Sobotka

Přesně před třemi lety slavil Miloš Zeman vítězství jako první český prezident zvolený v přímé volbě. Sérií kontroverzních kroků a výroků byl nejednou centrem pozornosti a také kritiky. Aktuálně pobouřil politiky bonmotem na adresu předsedy vlády, když při návštěvě Jihomoravského kraje odpověděl na dotaz, jak odstranit premiéra, že buď volbami, nebo kalašnikovem. Bohuslav Sobotka (ČSSD) tato slova považuje za hloupá a zbytečná. Zemanův výrok kritizovali také další politici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Držitelé klíčů od Korunní komory, Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka

Držitelé klíčů od Korunní komory, Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta, a to jsou svobodné volby. A pak existuje nedemokratická cesta a ta se jmenuje kalašnikov,“ odpověděl prezident Miloš Zeman na setkání s občany v jihomoravském Tišnově na dotaz studentky, jakým způsobem mohou lidé dosáhnout odvolání premiéra.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky je Česko s vysokou pravděpodobností jedinou zemí v civilizovaném světě, kde prezident veřejně vyzývá k zabití předsedy vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výrok prezidenta Miloše Zemana, že premiéra je možné zbavit se i samopalem vyvolal pobouření. Hosty ČRo byli šéf Senátu Milan Štěch a senátor a předseda SPO Jan Veleba

„Já se s tím vyrovnám, ale vadí mi, že tím Zeman děsí moje děti, celou rodinu a přátele,“ uvedl Sobotka.

„Tyto výroky prezidenta pokládám za hloupé, zbytečné a nebudu na ně v této zcela nepatřičné rovině reagovat. Trvám na tom, že vztahy premiéra a prezidenta mají být profesionální, a v zájmu dobrého fungování státu k nim takto budu i nadále přistupovat,“ dodal ministerský předseda.

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka byl výrok prezidenta Miloše Zemana jen konstatováním a nadsázkou. K zabití nikoho prý nevyzýval a podobné řešení nemá jeho podporu. Reakce na vyjádření Zemana jsou podle něj zbytečně hysterické.

Premiér Sobotka zdůraznil, že vztahy premiéra a prezidenta mají být profesionální a v zájmu dobrého fungování státu. „Na této úrovni by ústavní činitelé komunikovat neměli. Takže já na této úrovni s panem prezidentem Zemanem komunikovat nebudu. Myslím, že je důležité, aby ústavní činitelé spolupracovali v zájmu občanů České republiky,“ dodal.

Zemanův bonmot pobouřil politiky

Slova hlavy státu, která nemá s premiérem dlouhodobě ideální vztahy, kritizovali i další politici, včetně opozičních. Například poslankyně Miroslava Němcová z ODS označila prezidentův humor za pokleslý.

„Za prvé být panem premiérem, tak bych svoji ženu ušetřila příští povinné návštěvy v Lánech na Nový rok. Abych dala najevo, že něco takového o mně prezident republiky říkat nesmí. A za druhé, byť bychom to mohli brát jako humor, tak je to hodně špatný a pokleslý humor, kterým se pan prezident nutně chce zase připomenout čtvrté cenové skupině v hospodách.“

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek k výroku prezidenta Zemana na facebooku poznamenal: „Vpravdě státnická rada. Zvlášť teď, v době hysterických bojůvek, které si hrají na 'vlasteneckou domobranu', k nezaplacení.“

Poslanec za ANO Martin Komárek prohlásil, že z čistě logického hlediska má pan prezident pravdu. „Měl však pro pořádek dodat, že tyto dvě možnosti platí i pro něj a pro všechny svobodně zvolené politiky, kteří nechtějí odstoupit,“ dodal Komárek.

Podle šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka jsou takovéto výroky prezidenta nepřípustné. „Jsem toho názoru, že se panu prezidentovi tento bonmot vůbec nepovedl. Připouštět atentát jako metodu řešení svých preferencí v otázce vlády bychom neměli ani v legraci,“ zdůraznil.

Za zcela nepřijatelné a nevhodné označili slova Miloše Zemana ve společném prohlášení předsedové obou komor parlamentu, Senátu Milan Štěch a Sněmovny Jan Hamáček (oba ČSSD).

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na twitteru uvedl, že „nevkusné žerty o použití zbraní vůči představitelům státu jen přilévají olej do ohně.“

Nejmírnější byl v reakci na prezidentova slova předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „Myslím, že některé vtipy a bonmoty se nepovedou. Sám jsem toho příkladem, také se mi vždy všechno nepovede. Každopádně, co se týče prezidenta republiky, jsou věci, na kterých se shodneme a na kterých se neshodneme. Ale to je normální,“ poznamenal.

Za naprosto zbytečnou hysterii označil reakci na slova Miloše Zeman senátor a předseda Strany práv občanů Jan Veleba. „Zjevně se to využilo, protože prezident ve své odpovědi nejmenoval premiéra, mluvil obecně o všech politicích. Kdyby byl pan premiér chlap a trošku chodil by mezi lidi, tak by možná takové otázky ani nepadaly,“ poznamenal.

Podívejte se na záznam debaty Miloše Zemana s občany v jihomoravském Tišnově. Dotaz studentky na odvolání premiéra v 27:22:

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme